IDS: Bassanese prodaje nekretnine da bi financirao upravu?

1
Sunita Prodan Benolic i Daglas Koraca
Sunita Prodan Benolic i Daglas Koraca

Predsjednik IDS-a Umag dr. sc. Daglas Koraca i vijećnica IDS-a Sunita Prodan Benolić na konferenciji za medije 7.2. istaknuli su da gradonačelnik Bassanese rasprodaje imovinu grada bez ikakvih rasprava na Vijeću kako bi financirao troškove nabujale gradske uprave.

- Od početka svog prvog mandata do danas, Bassanese je prodao 118 milijuna kuna gradske imovine, a usvojene projekcije proračuna pokazuju da će se do 2021. prodati nevjerojatnih 252 milijuna kuna, kazali su Koraca i Prodan Benolić istaknuvši da gotovo da i nema sjednice Gradskog vijeća gdje je na dnevnom redu nije uvrštena prodaja zemljišta.

- U početku je Bassanese, pokretanje postupaka prodaje nekretnina davao na raspravu Gradskom vijeću, ali je zbog naših stalnih pitanja oko svrhe prodaje te loše reakcije javnosti, odustao od transparentnog načina i nekretnine počeo prodavati u postupcima koje je sukladno svojim ovlastima sam raspisao, bez konzultacija s Gradskim vijećem, naglasila je Prodan Benolić dodajući:

- Nekoliko puta smo na aktualnom satu tražili da se napravi izvještaj u kojem će se vidjeti koje je nekretnine grad prodao, koliko je novaca uprihodovano i što se financiralo s tim novcem. Iako po Poslovniku Gradskog vijeća ima rok od 15 dana, odgovor nikad nismo dobili pa na žalost ne možemo točno utvrditi za što se troše sredstva od prodaje nekretnina, ali sumnjamo da se veliki dio tog novca troši na financiranje gradske uprave koja se svake godine povećava.

Predsjednik IDS-a Umag Daglas Koraca kazao je da „ukoliko gradonačelnik prodaje obiteljsko srebro da bi taj novac potrošio na zbrinjavanje koalicijskih partnera i simpatizera, onda neka to jasno kaže.“ - Vidimo da prodaja imovine prati trend porasta rashoda za zaposlene. Analiza rashoda za zaposlene jasno pokazuje konstantan trend rasta, pa tako imamo podatak da se 2008. godine potrošilo 30 milijuna kuna u tu svrhu, dok u proračunu za 2019. godinu imamo planirani rashod od 47 milijuna kuna. To je 17 milijuna kuna više na godišnjoj razini i nije lako to financirati. Govorimo o povećanju od 55%!

Stvar je još dramatičnija, kazao je Koraca, ako pogledamo projekciju proračuna za 2020. i 2021. godinu, koji pokazuje da gradonačelnik nema namjeru stati sa gomilanjem gradske uprave ni sa rasprodajom imovine. Naime, rashod za zaposlene ponovno se povećava na 48,1 milijuna kuna u 2020. te na 48,4 milijuna kuna u 2021. godini, a prodaja nekretnina na 47 milijuna kuna u 2020. te nevjerojatnih 50 milijuna kuna u 2021. godini! „Nastavi li Bassanese ovakvim tempom, Umag uskoro neće imati više zemljišta u svom vlasništvu!,“ naveli su Koraca i Prodan Benolić naglasivši da je najgore što se nekretnine prodaju bez ikakvog plana, što je krajnje neodgovorno prema građanima.

- Gradonačelnik ne upravlja gradom, odluke donosi stihijski a posljedice loših odluka pokušava sanirati prodajom imovine. To mora prestati, zato ćemo tražiti da Grad donese plan upravljanja gradskom imovinom koje će vijeće usvojiti, i u kojoj će jasno biti navedeno koje se nekretnine planiraju prodati te što će se financirati novcem od prodaje. Inzistirati ćemo na donošenju takvog dokumenta a do njegovog usvajanja IDS će energično biti protiv daljnje sumanute prodaje, kazali su predstavnici IDS-a Umag.

Na samom kraju, predstavnici IDS-a Umag osvrnuli su se na nedemokratsko ponašanje vladajuće većine u vijeću kazavši da se oporbenim vijećnicima ne dopušta raspravljati, predlagati ili pitati bez da budu omalovažavani i prekidani od strane gradonačelnika i predsjednika vijeća. „Koalicija SDP-HDZ želi jednoumlje u vijećnici, to je jasno, ali ga neće dobiti. Takav način vođenja sjednica je nedopustiv i mora stati!“ – zaključili su Koraca i Prodan Benolić.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa