HDZ na konferenciji za novinare:

'Daje se u zakup atraktivno zemljište uz more, želimo odgovore!'

0
Monika Uzon snimljena 2016. sa stranačkim kolegom i bivšim ministrom turizma Antonom Klimanom
Monika Uzon snimljena 2016. sa stranačkim kolegom i bivšim ministrom turizma Antonom Klimanom

U Ližnjanu je 6. veljače održana tiskovna konferencija HDZ-a općine Ližnjan, a vezana uz donošenje Odluke o davanju u zakup zemljišta „Matićev Pisak“ – atraktivne lokacije uz more, površine 27837 m2 i to na dugih 60 godina. Odluka je izglasana na 17. sjednici Općinskog vijeća, 30.1., uz protivljenje oporbe, a radi nedovoljnih informacija oko investiranja u samo zemljište.

„Ovom odlukom k.č. 343/3 Matićev Pisak daje se u zakup na korištenje sljedećih 60 godina. Naravno da nismo protiv razvoja općine, niti protiv investicija u Ližnjanu, međutim, izrazito smo protiv da se ovako ključne odluke donose ishitreno, uz očiti manjak informacija, saznanja i kvalitetnog obrazloženja, odnosno komunikacije s mještanima.“, započela je svoje obraćanje Monika Uzon, predsjednica OO HDZ-a Ližnjan.

„Budući da je Odluka o pravu građenja na poziciji zvanoj „Kargadur“, parceli koja se nalazi tik do „Matićevog Piska“, prošla ispod radara javnosti, iako smo ukazivali na nedostatak informacija i u tom slučaju, ovoga smo puta kao ujedinjena oporba na 14. sjednici Općinskog vijeća tražili prezentaciju projekta investitora na lokaciji Matićev Pisak. Tražili smo i javnu tribinu, na kojoj će mještani općine Ližnjan biti upoznati s događajima, planovima i projektima investitora. Prezentacija i javna tribina su održane, prisustvovalo je 50-ak zainteresiranih mještana, međutim, od investitora nismo dobili nikakve informacije. Jedinu rečenicu koju smo čuli jest da će Matićev Pisak biti „dnevni boravak za goste hotela“. O vrijednosti investicije, o tome što će se i kako graditi – niti riječ. Tražili smo odgovore na pitanja kolika je vrijednost investicije ulaganja u područje Matićev Pisak da bi se opravdao ovako dugi niz godina davanja u zakup te pitanje što će točno od dozvoljenog PPU-om investitor konzumirati na tom području, međutim, odgovore ne znamo ni dan danas. S obzirom na neznanje i nepoznavanje projekta investicije, HDZ općine Ližnjan nije mogao dati pozitivan impuls ovoj odluci Općinskog vijeća.“, nastavila je Uzon.

„Na 17. sjednici vijeća koja je održana dan nakon prezentacije projekta, iznijeli smo 3 prijedloga. Prvi je bio odgađanje ove odluke, kako bi se mještanima mogao dati uvid u svaki detalj investicije te kako bi oni mogli o tome reći svoje mišljenje, a mi sukladno mišljenju postupati. Drugi prijedlog bio je integriranje pravne poluge po ovom pitanju, a koja bi omogućila budućim vladajućim strukturama u Ližnjanu revidiranje ovakve odluke svakih 10-15 godina, ponukani prvenstveno velikom problematikom projekta golf Marlera koji sada loše utječe na razvoj Ližnjana, a sve zbog loše politike IDS-a. Naš treći prijedlog bio je da Matićev Pisak ostane javna plaža koja bi se uredila proračunskim novcem i novcem iz Ministarstva turizma, kao što je to bilo i s plažom Salbunić, odnosno projektom Bura-Bura. Nažalost, sva su tri prijedloga odbijena.“, zaključila je Uzon.

„Smatram kako Općinsko vijeće u Ližnjanu ne može i ne smije djelovati i donositi odluke bez relevantnih informacija, kao što je to bilo u ovom slučaju. Mještani moraju znati što se događa, u kojem smjeru Ližnjan ide i kako će te odluke utjecati na vizuru Ližnjana. Ne može o tome odlučivati nekolicina bez da o detaljima izvijesti mještane, odnosno javnost.“, završila je Uzon.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa