analiza

EU izbori: Ako nije Jakovčić uspio zašto bi Flego?

5
Jakovčić je Flegu prepustio fotelju župana, hoće li i briselsku?
Jakovčić je Flegu prepustio fotelju župana, hoće li i briselsku?

Polako se slažu savezi za predstojeće izbore za Europski parlament u svibnju ove godine. Amsterdamska koalicija, predvođena IDS-om i GLAS-om, odabrala je strategiju okrupnjavanja široke fronte liberalnih i centrističkih stranaka, od kojih objektivno jedino IDS ima ozbiljnu stranačku bazu, pa će sav teret uspjeha ili neuspjeha ove koalicije zapravo biti na leđima IDS-ovih birača.

Razgranatu stranačku bazu ima i HSS Kreše Beljaka, ali upitno je hoće li pretežito konzervativno biračko tijelo ove stranke slijediti svog lijevo-liberalnog šefa. Beljak bi po svojim političkim stajalištima više pristajao uz GLAS, koji pak nema nikakvu stranačku strukturu ni članstvo. Više članova ima IDS u jednom mjesnom odboru nego GLAS u čitavoj zemlji.

Ostali članovi Amsterdamske koalicije tamo su samo da bi je bildali pred očima javnosti i političkim konkurentima, ali povijest je pokazala da široke koalicije rijetko kada imaju sinergijski učinak. Najbolji primjer su posljednji parlamentarni izbori na kojima je HDZ bolje prošao samostalno nego godinu dana ranije u koaliciji s nekoliko malih strančica i pokreta.

Uspjeh Amsterdamske koalicije ovisi o IDS-u

Dakle, uspjeh Amsterdamske koalicije najviše će ovisiti o tome hoće li IDS uspjeti mobilizirati svoje birače da izađu na izbore.

Na prvim EU izborima u travnju 2013. godine IDS nije sudjelovao, ali je dao svu logističku potporu nezavisnoj listi Ivana Jakovčića. Nino je na svojoj listi imao nekoliko uglednih imena i solidnu medijsku podršku, ali to mu je bilo dovoljno samo za 28.445 glasova, odnosno 3,84 posto. 

Osim HDZ-a i SDP-a, u Brisel su tada išli i Hrvatski laburisti s 42.750 osvojenih glasova. Tada je Hrvatska ukupno birala 12 predstavnika a odaziv je bio samo 20,83 % birača.

Već iduće godine održani su redovni EU izbori i na njima je odaziv bio nešto veći, 25 posto. Hrvatska je birala 11 kandidata, a IDS je bio u koaliciji sa SDP-om, koji je osvojio četiri mandata. IDS-ov kandidat Jakovčić bio je peti na listi, ali je otišao u Brisel umjesto prvog na listi Nevena Mimice, koji je postao europski povjerenik. 

Na tim izborima koaliciji desnih stranaka predvođenih HDSSB-om nije bilo dovoljno ni 63.437 osvojenih glasova. Formalno su prešli izborni prag, ali nisu osvojili mandat.

Na predstojećim izborima, Hrvatska zbog odlaska Velike Britanije ponovo ima 12 mjesta u EU parlamentu, što znači da će se sniziti izborni prag i broj osvojenih glasova potrebnih za jedan mandat.

Potrebno više od 50 tisuća glasova

Po svemu sudeći, Amsterdamska koalicija, ako izlazak bude na razini 22-25 posto, mora osvojiti više od 50 tisuća glasova. Na prošlim parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine IDS je s PGS-om osvojio 43.180 glasova, ali izlaznost je bila duplo veća.

Ako se izlaznost drastično ne poveća, IDS Amsterdamskoj koaliciji može donijeti oko 25 tisuća glasova. Da bi Valter Flego, prvi na listi koalicije, ušao u EU parlament, Amsterdamska koalicija u ostalom dijelu Hrvatske mora osvojiti još barem 30 tisuća glasova. Da je stranka Pametno, koja solidno kotira u Splitu i okolici, ostala u koaliciji, to bi bilo lako ostvarivo. Ali sada sve ovisi i političkom kapacitetu ostalih članica koalicije, prije svega GLAS-a i HSS-a.

Ankete za sada daju dobre šanse Amsterdamskoj koaliciji, u nekima joj predviđaju čak dva mandata, što naravno nije nerealno ako SDP nastavi biti neuvjerljiv kao što je sada. Ali ovdje treba uzeti u obzir još jednu činjenicu. Kada anketari sudionicima predizborne ankete spomenu SDP, vjerojatno su im prva asocijacija na tu stranku smušeni Bernardić i tragikomični Maras. Ali kada pred sebe dobiju izborni listić i na njemu pročitaju ime Tonina Picule, sasvim će drugačije reagirati. (Nenad Čakić)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ZDRAVSTVENI VODITELJ/ZDRAVSTVENA VODITELJICA

Do: 11.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR/KA

Do: 12.08.2020.

FUNTANA-FONTANE, ISTARSKA ŽUPANIJA

TRANSPORTNI/A RADNIK/ICA

Do: 12.08.2020.

GALIŽANA-GALLESANO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠEF/ICA KUHINJE

Do: 13.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA