Istra poplavljuje, ali stručnjaci tvrde: Vode je zapravo manje!

0
Ilustracija: Instagram
Ilustracija: Instagram

Iznimne oborine, koje su u Istri izazvale porast vodotoka u koje je dospjela ogromna količina otpada, dio su sve češćeg razornog bujičnog djelovanja rijeka, u kojima se ukupna godišnja količina vode zapravo smanjuje, kažu istraživanja. Stručnjaci stoga ističu potrebu istraživanja voda, poboljšanja sustava upravljanja okolišem, a posebno prilagođavanja klimatskim promjenama, piše Jutarnji.

Nedavni zajednički projekt hrvatskih i slovenskih karstologa (stručnjaka za krš) "Živo", u okviru kojeg su istraživali prekogranične slivove na području Istre, objavio je kako je na tom području u protekle 52 godine utvrđen trend povećanja temperature zraka za 4,5 posto na 10 godina, te trend smanjenja oborina za dva posto na deset godina. Također, za neke od vodenih tokova na tom području, primjerice slovensku rijeku Rižanu, utvrdili su smanjenje protoka od čak 10,3 posto na deset godina.

I dok se vodni resursi smanjuju, premda neki službeni ističu da je Hrvatska među vodećima po vodnim zalihama, a povećavaju suše i kratka bujična, razorna razdoblja rijeka, stručnjaci pozivaju na potrebu ozbiljnih istraživanja ciklusa punjenja i pražnjenja vodnih resursa i kretanja podzemnih voda. Također upozoravaju na nenadomjestiv ekološki utjecaj visokih voda, koja elektroprivrede i vodoprivrede nastoje prikazati uglavnom kao štetne pojave, a zapravo imaju važnu ulogu održavanja ravnoteže u okolišu, piše Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa