Dva Jakovčića na otvorenju ceste: 'Ona je za nas žila kucavica'

0
Mještani su predložili da službeno otvorenje bude na dan zaštitnika Musaleža i Valkarina, Svetog Blaža
Mještani su predložili da službeno otvorenje bude na dan zaštitnika Musaleža i Valkarina, Svetog Blaža

Cesta koja spaja porečka naselja Garbina-Valkarin 2. veljače službeno je otvorena uz prigodnu svečanost kojoj su prisustvovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, gradski vijećnici i pročelnici, predsjednik Mjesnog odbora Varvari Robert Velenik, te predstavnici izvođača i mještani, a pridružio se i euro parlamentarac Ivan Jakovčić. Iako je prometnica u upotrebi već neko vrijeme, mještani su izrazili veliko zadovoljstvo izgradnjom iste koja im je olakšala svakodnevno funkcioniranje naselja, te sami predložili da službeno otvorenje bude na dan zaštitnika Musaleža i Valkarina, Svetog Blaža, koji se slavi sutra.

Ova je prometnica izgrađena sa 2,4 milijuna kuna koje je Grad dobio kao bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede prijavom na Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. do 2020.godine unutar Mjere 7 (Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima).

Izgradnja ceste završena je mjesec dana prije roka, a tijekom izvođenja radova na prometnici dužine 2,5 kilometara deblji nosivi sloj dotadašnjeg makadamskog puta se uklonio, a prometnica se asfaltirala u širini 3,5 metara, s pripadajućom bankinom od pola metara obostrano. Uredila se i oborinska odvodnja, prometna signalizacija te kabelska infrastruktura. Radove je izvelo poduzeće Cesta Pula.

Predstavnik mještana Mario Jakovčić zahvalio se svima koji su pomogli da se cesta, koju su dugo čekali, i izgradi. – Iznimno smo kuntenti u Valkarinu da se ova cesta i izgradila, jer je ona za nas žila kucavica i spaja nas sada puno brže i sigurnije s Porečom, rekao je Jakovčić.

Gradonačelnik Loris Peršurić prigodom otvaranja rekao je kako se u Poreču trenutno izvode razni, financijski vrlo izdašni projekti na području Grada, ali da ovakvi, manji projekti su oni koji stanovnicima najviše znače. Zahvalio se mještanima koji su kroz godine redovito tražili da se prometnica izgradi, ali i Ministarstvu koje je izgradnju ove ceste i financiralo u stopostotnom iznosu, te bivšem gradonačelniku Ediju Štifaniću.

Ivan Jakovčić je napomenuo da je ovaj projekt primjer kako i, financijski možda na simboličnoj razini, Europa radi i misli i na ovakva mala mjesta kao što je Valkarin. – Baš zbog brige o malim istarskim mjestima, cijela Istra jednako napreduje i razvija se sve ove godine., zaključio je.

Novu je prometnicu blagoslovio i porečki župnik Milan Zgrablić, a predstavnik mještana Mario Jakovčić je zajedno s ostalim mještanima i gostima prerezao vrpcu i službeno je otvorio. Proslava se nastavila uz zakusku i muziku za sve okupljene.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa