Emil Daus u Saboru: 'Odjedanput će brigi postati vala'

2
Emil Dauss
Emil Dauss

U iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a u Saboru, IDS-ov zastupnik Emil Daus osvrnuo se na Odluku o obuhvatu i razvrstavanju općina i gradova koje stječu status brdsko-planinskog područja.

Prijedlogom Odluke predviđeno je da 47 gradova i općina koje dosad nisu imale taj status, isti dobiju, ali i da ih 7 izgubi, od čega su čak 3 s područja sjeverne i unutrašnje Istre.

- Ove jedinice lokalne samouprave, kako se u posljednje vrijeme vole šaliti njihovi stanovnici „odjedanput će od briga postati vala“, odnosno od brdskih predjela ravnica, naglasio je Daus.

Istaknuo je kako je apsurdno to što će status brdsko-planinskog područja izgubiti općine i gradovi koje se zaista nalaze u tom području, a dobiti neke koji se nalaze uz more.

- Volio bih vas malo provozati cestama Buzeštine, Motovunštine i Gračaštine, do stotina njihovih raštrkanih sela i zaseoka, tim serpentinama na kojima je zbog flišnog terena svaku zimu  neko klizište ili odron pa da se uvjerite je li to brdsko područje ili nije, kazao je Daus.

Također, u ime Kluba ponudio je rješenje, tako da status brdsko-planinskog područja zadrže sve jedinice lokalne samouprave koje su ga imale do sada, s obzirom na to da se radi o samo 7 općina i gradova koje su po novom prijedlogu Odluke izgubile status.

- Mislimo da će se time na jedan korektan način postići kompromis kojim će svi biti zadovoljni – i oni koji su do sada imali brdsko – planinski status i oni koji će ga novim aktom dobiti. Stoga, resornom Ministarstvu predlažemo da prihvati navedeni prijedlog i tako barem djelomično pomogne tim krajevima, a isto ćemo učiniti i izravnim putem, zaključio je saborski zastupnik IDS-a Emil Daus. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa