Porečki poduzetnici u samo godinu dana otvorili 600 novih radnih mjesta

0

Prema posljednjim službenim podacima Financijske agencije (FINA), u Poreču se u razdoblju od samo godine dana (2016.-2017.) otvorilo čak 600 novih radnih mjesta i to na razini cijele godine. Brojka je porasla sa 7.704 zaposlenih u 2016., na 8.315 u 2017. godini. Ovo povećanje dolazi nakon što je u razdoblju od četiri godine ranije otvoreno sveukupno 1.000 novih radnih mjesta u Poreču. Usporedbe radi, porečki su poduzetnici 2011. godine zapošljavali 5.998 zaposlenika, dok je današnji broj zaposlenih 8.315., odnosno, u razdoblju od šest godina ostvareno je povećanje od čak 38,6%.  Uz to, Poreč se već godinama nalazi u top deset gradova s najmanjom stopom nezaposlenosti.

Ipak, broj nezaposlenih već neko vrijeme nije u potpunosti relevantan pokazatelj omjera zaposlenih i nezaposlenih u društvu. Sama statistika i brojke koje govore o smanjenju broja nezaposlenih u nekoj sredini ne znače automatski da su se ti ljudi i zaposlili, a da gospodarstvo doista raste, no brojke u Poreču bude optimizam. Osim rasta broja zaposlenih, danas kod porečkih poduzetnika radi svaki šesti stanovnik Istre.

U ovu brojku nisu uračunati zaposleni u javnim ustanovama – školama, gradskim upravama i ustanovama, vrtićima, bolnicama, policiji i ostalima. Međutim, Poreč, čijih 1.305 poduzetnika predstavlja glavni motor razvoja i zapošljava najveći broj ljudi, na rang listi gradova i općina Republike Hrvatske zauzima 10. mjesto po broju poduzetnika (1 305), 15. mjesto po broju zaposlenih (8 315), 17. mjesto po ukupnom prihodu (5,1 milijardi kuna), 10. mjesto po dobiti razdoblja (509,8 milijuna kuna), 30. mjesto po gubitku razdoblja (68,5 milijuna kuna), dok su po neto dobiti (441,3 milijuna kuna) na 8. mjestu.

Udio poduzetnika grada Poreča u financijskim rezultatima poduzetnika Republike Hrvatske najmanji je u stavci gubitak prije oporezivanja i uvozu (0,3%), a najveći u trgovinskom saldu (9,7%). U razdoblju od 2008. do 2017. godine poduzetnici grada Poreča uzastopno su poslovali pozitivno tj. iz godine u godinu iskazali su pozitivan financijski rezultat (neto dobit).

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom kod poduzetnika grada Poreča iznosila je u 2017. godini 5.864 kune što je 303 kune ili 5,5% više nego prethodne 2016. godine. Prema obrađenim podacima prosječna mjesečna neto plaća u 2017. godini grada Poreča (5 864 kune) veća je od prosječne mjesečne neto plaće Istarske županije (5 546 kuna) te od prosječne mjesečne neto plaće poduzetnika na razini Hrvatske (5 372 kune). U 2017. godini prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika grada Poreča bila je veća za 5,7% od prosječne mjesečne neto plaće svih poduzetnika Istarske županije i za 9,2% veća od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na području cjelokupne Republike Hrvatske.

- I dalje ćemo se kao Grad truditi u okviru vlastitih mogućnosti pomoći u poslovanju porečkih poduzetnika. Poduzetničke zone šire se svake godine, stvaramo infrastrukturne pretpostavke da se olakša razvitak poduzetnika, a dodatno dajemo potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata , potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete, subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, potpore obrtima za obavljanje poslova dadilja, te potpore za nabavu dugotrajne materijalne imovine., komentirao je podatke gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa