priopćenje ids-a:

'Sveučilište Yale potvrdilo da Vlada RH ohrabruje revizionizam holokausta'

2
Muzej holokausta u Washingtonu (snimio: Nenad Čakić)
Muzej holokausta u Washingtonu (snimio: Nenad Čakić)

„Hrvatska je jedna od najproblematičnijih zemalja u Europi po pitanju povijesnog revizionizma i umanjivanjem utjecaja zločina iz Drugog svjetskog rata“ zaključak je nedavno objavljenog izvješća grupe istraživača sa Sveučilišta Yalea i Grinnella na temu kako se se zemlje Europske unije bave nasljeđem holokausta, upozorava IDS u svom priopćenju.

„Naime, u izvješću objavljenom u „Projektu sjećanja na holokaust“ naglašeno je da je revizionizam holokausta posebno istaknut u novijim članicama EU - Hrvatskoj, Mađarskoj, Litvi i Poljskoj.

Izvješće posebno upozorava na nastavak korištenja pozdravnog govora hrvatskog fašističkog ustaškog pokreta, dvosmisleni stav Vlade RH prema nasljeđu holokausta u zemlji, kontroverze oko logora Jasenovac i objavljivanje knjiga koje umanjuju broj poginulih u logoru.

Znanstvena studija potvrdila je, na žalost, ono na što ustrajno upozoravamo: da je zbog ignoriranja Vlade i institucija u Hrvatskoj ustaštvo normalizirano. Od silne želje da se ne zamjeri radikalnoj desnici, Vlada je s nevjerojatnom lakoćom pristala na međunarodnu kompromitaciju Hrvatske.

Podsjećamo, HDZ još uvijek odbija staviti na dnevni red Sabora IDS-ov prijedlog izmjena Zakona prema kojem bi se oštro kažnjavalo svako isticanje ustaških simbola. Licemjerne 'osude' uz istovremeno ulizivanje radikalnoj desnici ruganje su hrvatskoj javnosti i svim žrtvama tog strašnog razdoblja hrvatske povijesti.

Toga se treba sjetiti posebno danas, na Dan sjećanja na žrtve holokausta. Zato po tko zna koji put apeliramo na zdrav razum i poručujemo – budite pametni, ne okrećite glavu!  Posljedice mogu biti nesagledive!“, stoji u priopćenju IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa