sanja radolović (sdp)

'Centar Pule pretvorio se u sablasnu pustinju'

10
Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a
Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a

„Prolazak božićnih blagdana, gašenje blještavih lampica i uklanjanje blagdanskih ukrasa ogolilo je centar Pule u sablasnu pustinju. Vladajuća većina, IDS-a, u Puli ovakvo stanje opravdava otvaranjem trgovačkih centara i tragičnom situacijom u Uljaniku“, kazala je Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a i nastavila:

„Već godinama stanovnici Pule svjedoci su situacije kako je upravljanje gradskim prostorima i (ne)planiranje razvoja užeg centra grada već odavno postalo pravilo, a ne iznimka.

Stihija i neplanirano upravljanje gradskim prostorima pretvorilo je centar Pule u pustinju i pritom najveća odgovornost za to leži na aktualnoj Gradskoj upravi.

Više puta smo upozoravali na sjednicama Gradskog vijeća kako će centar Pule doživjeti situaciju poput ove, postavljali vijećnička pitanja radi li se na kakvim planovima revitalizacije i pomoći poduzetnicima koji su u zakupu prostora. Međutim evidentno je kako se ništa nije pomaknulo s mrtve točke.

'U centru grada moramo utvrditi listu djelatnosti koje želimo štititi'

U našem predizbornom programu istaknuli smo kako je nužno preispitati sustav zakupa poslovnih prostora. U centru grada moramo utvrditi listu djelatnosti koje želimo štititi i dio poslovnih prostora usmjeriti ka očuvanju starih obrta i ka otvaranju novih galerija te drugih djelatnosti koje će centru grada omogućiti da živi kroz cijelu godinu. Upozoravali smo na izrazito sezonski rad koji doprinosi ovakvom stanju.

Gradske uprave nekih gradova u Hrvatskoj već prije nekoliko godina prepoznale su navedenu problematiku. Tako imamo Rijeku, Novigrad, Osijek, Zagreb, Šibenik i Slavonski brod koji su imali raznolike mjere poput sljedećih: prostore u rubnim dijelovima grada ponudili za 0,31 kn po m², a u centru za 1,00 kn po m² za male proizvodne obrte, smanjili cijenu zakupa postojećim zakupcima za 20%, smanjenje od 10 do 15% zakupcima koji obavljaju djelatnost tijekom cijele godine, smanjena spomenička renta itd.

'Zakupac koji u prvoj godini zakupa raskine ugovor i vrati prostor, ne bi smio sudjelovati na natječaju za isti prostor iduće 3 godine'

Nastavno na informacije kako je jedan poslovni subjekt izigrao sustav na način da je raskidom ugovora i ponovnom licitacijom uspio isti prostor dobiti po drastično nižoj cijeni, predlažemo izmjenu Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora. Izmjena koju predlažemo je da zakupac koji u prvoj godini zakupa raskine ugovor i vrati prostor, ne može sudjelovati na natječaju za isti prostor iduće 3 godine.

Žao nam je što Gradska uprava kod ovakvih problema ne djeluje proaktivno i sprječava nastanak te eskalaciju problema. Takva pasivnost po pitanju proaktivnog djelovanja dovela je do toga da postoje nenaplaćena, i vrlo vjerojatno nikada naplativa, potraživanja u iznosu od preko 90 milijuna kuna po raznim osnovama.

Očito je puno lakše svoj nerad i nesposobnost riješiti povećanjem prireza, povećanjem naknada za vodu i odvodnju, povećanjem odvoza komunalnog otpada, itd. Odnosno stanovnici Pule su ti koji će od svojih plaća plaćati tuđi nerad“, poručila je Sanja Radolović, predsjednica Gradskog odbora SDP-a Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa