Slučaj smrti u vozilu saniteta: 'I meni se skoro desilo isto'

0
Eđidio Miletić
Eđidio Miletić

Loše i ishitrene liječničke procjene, sanitet bez medicinskog osoblja i komplicirano ishodovanje putnih naloga tri su crne točke sustava Hitne medicinske pomoći koje izdvaja Eđidio Miletić iz Male Čemparovice kraj Svetog Martina, a koji smatra da je prije dva mjeseca zamalo postao njihovom žrtvom. Miletić nam se javio nakon što je čuo za slučaj Josipa Glušića.

„Strašno. I meni se skoro isto desilo nedavno. Sanitetsko vozilo iz Labina me vozilo za Rijeku bez ikakve pratnje iako sam imao temperaturu 40 stupnjeva. I što se kasnije, ispostavilo - sepsu“, prokomentirao je Miletić članak o smrti Josipa Glušića u sanitetskom vozilu nakon otpuštanja iz KBC-a Rijeka gdje se liječio od upale pluća. Slijedom toga zamolili smo ga da nam ispriča svoj slučaj. Nakon endoskopskog vađenja kamenca iz mokraćovoda pušten je na kućnu njegu. Oporavak se nije odvijao kako je trebalo: pojavili su se bolovi u bubregu i temperatura, koja je 14. studenoga dosegla 40 stupnjeva.

„Toga dana u 11.30 sati ja sam kolabirao i pao u nesvijest. Dobro da me supruga kako-tako zaustavila jer bih inače udario glavom u nešto. Odmah je zvala Hitnu pomoć i oni su došli nešto prije podna: doktorica, bolničar i vozač. Reanimirali su me i doktorica je nakon pregleda zaključila da bolničko liječenje nije potrebno, nego da je dovoljno da nastavim uzimati antibiotike kao do sada. Ali, ja sam trpio takve bolove da sam jedva disao i zato smo supruga i ja inzistirali da ipak idemo u bolnicu. Za to nam je bio potreban putni nalog, a njega nismo mogli dobiti dok naša obiteljska liječnica ne dođe na posao. Moj otac je otišao u Rašu po putni nalog i u 14.30 po mene je došlo sanitetsko vozilo. Bez pratnje, koju po zakonu treba imati. Vozač mi je pomogao smjestiti se i u pratnji supruge odvezao me u bolnicu“, ispričao nam je.

U KBC-u su mu dijagnosticirali sepsu. Tretman koji je uslijedio, kaže, bio je za svaku pohvalu: „Skidali su mi temperaturu i noću i danju jer trebalo je spriječiti bakteriju da prodre u srce i pluća, nakon čega smrtnost raste na pedeset posto. Primao samo po tisuću miligrama antibiotika svakih osam sati. Još tri dana borio sam se s temperaturom od 40 stupnjeva, nakon čega je pala. Sedmi dan boravka u bolnici stabilizirala se, a 27. studenoga pušten sam kući.“

Miletić je i dalje u karanteni i ne izlazi iz kuće zbog opasnosti od prehlade. Povremeno se upita bi li uopće bio živ da je poslušao liječnicu jer u slučaju sepse mogu odlučivati sati. „Vjerujem da ovakvih slučajeva ima još puno. Ako ne ukažemo na svoja loša iskustva, nećemo poboljšati sustav. Hitna pomoć ne pruža ljudima ono što bi trebala pružati“, poručio je. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa