zasjedanje sabora

Daus: Neodgovornost, nezainteresiranost ili namjera isključivanja Istre?

0
Emil Daus
Emil Daus

U iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a, IDS-ov zastupnik Emil Daus 23. siječnja ukazao je na nedovoljni angažman i neodgovornost Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog gotovo 60 milijuna kuna neiskorištenih novaca sufinanciranih putem EU fondova kroz Program ruralnog razvoja RH namijenjenih za izgradnju sustava vodoopskrbe u Istri.

- Dakle, 14 projekata kojima se trebala izgraditi nova vodoopskrbna mreža na području ruralne Istre, uključujući i gradove i općine s brdsko-planinskim statusom, nije realizirano zbog nedovoljnog angažmana, a usudio bi se reći i neodgovornosti Ministarstva zaštite okoliša jer kako drukčije objasniti da predmetno mišljenje putem elektroničke pošte stiže samo 13 minuta prije zatvaranje aplikacije za prijavu projekata, iako su zahtjevi za istim poslani resornom ministarstvu 35 dana prije, istaknuo je Daus.

Dodatno je ukazao i na važnost samih projekata za gospodarstvo u ruralnom dijelu Istre, posebno u razvoju ruralnog turizma koji svake godine raste od 20 do 30% u dolascima i noćenjima. - I sad se mi u Istri pitamo, koji je cilj ovakvog pristupa Ministarstva zaštite okoliša i tko će odgovarati za to što se ovako veliki i važni projekti nisu realizirali, tim više što bi i država na njima zaradila?

Također, u ime Kluba pozvao je Vladu da putem resornih ministarstava koji su zaduženi za provođenje Programa ruralnog razvoja preispita cijeli postupak i omogući da se predmetni projekti prihvate, s obzirom na to da su imali svu potrebnu dokumentaciju, osim one na koju nikako nisu mogli utjecati, već je utjecalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

- U protivnom smatrati ćemo kako je razlog svemu navedenom ili neodgovornost i nezainteresiranost ministarstva za provođenje projekata ili je riječ o namjernom isključivanju projekata iz Istre. A u tom slučaju to je veoma zabrinjavajuće i potpuno neprihvatljivo, zaključio je Daus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa