Drug Mrki progovorio o bankrotu koji prijeti Komunističkoj partiji Hrvatske

2
Foto: Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija

Trgovački sud u Pazinu ovih je dana pozvao vjerovnike Komunističke partije Hrvatske da otvore stečajni postupak zbog utvrđenog duga od 13.700 kuna. Pozvan je i predsjednik KPH Rade Ilić da podnese popis imovine i obaveza koje ova politička stranka ima. Ako to ne učini u roku od 15 dana, sud će smatrati da je KPH nesposobna za plaćanje nastalog duga, te će po službenoj dužnosti otvoriti i zaključiti skraćeni stečajni postupak, piše Slobodna Dalmacija.

Ako se to dogodi, KPH će – po drugi put u povijesti – nestati s političke scene.

– Sve je to namještena igra. Zastrašivali su nam članove, ljudi nisu mogli plaćati članarinu, otišli su raditi u Njemačku. Kaznili su me da nisam poslao financijski izvještaj izbornoj komisiji, a ja imam potvrđene povratnice da su izvještaj primili. No, ne dam se ja obeshrabriti, KPH je najpravednija partija na svijetu, a da je Tito živ, ne bi se ovo događalo – kaže nam 76-godišnji Ilić iz Umaga, koji je Komunističku partiju Hrvatske osnovao 2013. godine u jednom šljiviku u Kumrovcu, održavši osnivačku skupštinu 25. svibnja, na dan kad bi se u ovaj zagorski gradić sjatili obožavatelji lika i djela Josipa Broza.

'Nema pravde, nema poštenja'

Ilić, široj javnosti poznat po organizaciji nošenja štafete od Umaga do Beograda, ali i konspirativnom nadimku Mrki, u Umagu ima kafić "Tito", no tvrdi da mu ga lokalne vlasti nastoje oduzeti iako taj prostor koristi pune 54 godine.

– U ovom se sistemu očito ne može drukčije. Nema pravde, nema poštenja, lopovi su na vlasti, u državi je rasulo. Ja se sada moram pomiriti sa sudbinom, jer kako se boriti protiv banditstva – rezignirano zaključuje Ilić.

Još prošle jeseni nije se naslućivao ovakav epilog. Predsjednik KPH pozivao je Vladu da, ako uistinu želi spasiti Uljanik, okrene leđa Bruxellesu, baš kao što je to Tito učinio 1948. uzviknuvši "ne" komunističkoj diktaturi Moskve. Predsjednica Saveza komunista Hrvatske Zvjezdana Lazar ne likuje nad sudbinom KPH, iako je riječ o izravnoj konkurenciji.

– Krivo mi je što se sve ovo događa jednoj stranci koja nosi takav naziv. Ja stalno pozivam na ujedinjenje svih lijevih stranaka jer je situacija u zemlji stvarno loša. U Saboru su nekada sjedili stručnjaci, inženjeri, profesori koji su mogli razgovarati o napretku, gospodarstvu... Danas toga više nema – kaže nam Zvjezdana Lazar, koja otkriva da su im već prišli neki članovi KPH.

Uništeni kombinati

No, ako je u bivšem sistemu bilo bolje, zašto se ni jedna stranka s komunističkim predznakom nije u posljednjih 28 godina uspjela ukorijeniti u Hrvatskoj? Na to pitanje predsjednica SKH ima spreman odgovor.

– U Hrvatskoj više nema radnika, jer nema ni tvornica. Postoje privatne firme s petero zaposlenih, no to nisu tvornice. A i one propadaju. Nema više ni poljoprivrede, kombinati su uništeni. Ne možeš napredovati ako nema izvoza, i zato se vrtimo u krug.

Savez komunista Hrvatske najmlađa je stranka ljevice, osnovani smo prije tri godine, aktivni smo na Trgu maršala Tita i Trgu žrtava fašizma, a od naše članarine dijelimo prehrambene pakete onima koji nemaju za život. Za Uskrs smo dijelili šunkice, a nabavljali smo i po 100 kruhova siromašnima.

Malo je nedostajalo da na lokalnim izborima u Dalju i Erdutu uđemo u vijeće i zato s optimizmom čekamo parlamentarne izbore – zaključuje naša sugovornica. Uvjerena je da komunističke ideje, unatoč svemu kroz što su prošle, još uvijek nisu za – bankrot, piše Slobodna Dalmacija.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa