Poreč

Otvoren područni odjel dječjeg vrtića Paperino u Velom Maju

0
Loris Peršurić otvara dječji vrtić u Velom Maju
Loris Peršurić otvara dječji vrtić u Velom Maju

Područni odjel porečkog talijanskog dječjeg vrtića Paperino svečano je otvoren u 16. siječnja u naselju Veli Maj, a prisustvovali su mu brojni uzvanici i novinari.

U novom odjelu smještene su dvije jasličke skupine djece. Zgrada u kojoj je danas smješten vrtić donedavno je bilo sjedište područne osnove škole, a budući da su učenici iz ovog odjela s otvorenjem nove škole na Finidi prešli u novu zgradu,  Grad Pore odučio je pokrenuti prenamjenu zgrade. Radovi su počeli u ranu jesen, a u realizaciji cijelog projekta pomogli su i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je osiguralo sredstva za projektnu dokumentaciju, te lokalne tvrtke sa vrijednim donacijama – Plava Laguna, Špina, Europrotekt i B1.

Na svečanosti otvorenja gradonačelnik Poreča Loris Peršurić podsjetio je kako je Grad u zadnje dvije godine izgradio dvije osnovne škole u Žbandaju i na Finidi, a nastavlja ulagati u djecu.

„Potrebe su velike, raste broj stanovnika, a s time i broj djece, pa je nužno otvarati nove predškolske ustanove.  Poreč ima 53 naselja i želimo graditi puno manjih vrtića i jaslica po prigradskim naseljima. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u pomoći i realizaciji ovog projekta, a posebno brojnim sponzorima, vjerujem da će djeci ovdje biti lijepo, a nakon toga idemo dalje. Jučer smo dobili bespovratna sredstva za novi vrtić u Dračevcu, za što će se uskoro raspisati natječaj i početi radovi. Do kraja godine planiramo otvoriti i taj vrtić, a sada projektiramo i novi vrtić u Žbandaju“, rekao je gradonačelnik Peršurić.

„Prošlo je tri dana od kada smo otvorili vrata ove lijepe obnovljene zgrade i znam da se svi već osjećaju ugodno i dobro. Sretan početak djeci i njihovim obiteljima i svim djelatnicima“, rekla je ravnateljica vrtića Paperino Nataša Musizza. Istaknula je kako je ovo važan trenutak za grad, talijansku manjinu , mjesni odbor Veli Maj i predškolski odgoj općenito.

Zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović izrazila je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta i dodala kako je ovime zadovoljen interes brojnih roditelja koji svoju djecu od najmanjih nogu žele učiti talijanski jezik. Zadovoljstvo je izrazio i predsjednik Zajednice Talijana Poreč Ugo Musizza.

U ime župana Istarske županije, sve okupljene je pozdravila njegova zamjenica Giuseppina Rajko, a novu je zgradu blagoslovio porečki župnik Milan Zgrablić.

Program otvorenja svojim su plesnim točkama obogatili mališani vrtićkih skupina Paperina pod vodstvom Gorjane Gašparini.

Za potrebe novog vrtića ispred zgrade uređeno je i parkiralište sa dvanaest mjesta. Uređen je nogostup između parkirališta i ulaza u vrtić, premještena je i nova autobusna čekaonica koja se nekad nalazila uz školu, te se nalazi sjevernije gdje je uređeno autobusno ugibalište, a proširen je i ulaz izlaz u susjednu ulicu Kampac.

Realizacija cijelog ovog projekta, uređenja škole i okoliša, iznosila je milijun kuna s PDV-om, a uključuje i donacije: 300 tisuća kuna od Plave lagune i donacije u naravi od tvrtki Špina, Europrotekt i B1, sredstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za projektnu dokumentaciju, te izradu kompletne energetske obnove zgrade koju je prije nekoliko godina sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ŠANKER/ŠANKERICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA