Bunili se protiv kamenoloma, a on je još i proširen (video)

0
Foto: Nova TV
Foto: Nova TV

Rubrika Vaš glas posjetila je mještane naselja Vilanija pokraj Umaga, koji zbog kamenoloma u susjedstvu ne mogu otvoriti prozore. Prije više od godinu dana pozvali su nas zbog prašine, buke i pucanja zidova na kućama. Mjesecima se nije ništa pomaklo, a onda je Grad ponudio rješenje: alternativni put za kamione. Provjerili smo je li to mještanima olakšalo život, javlja Nova TV.

Tragovi rada kamenoloma sve su vidljiviji: pukotine koje izaziva podrhatavanje sve su veće, a radovi na saniranju postali su svakodnevica. Miniranja se, tvrde mještani, vrše najmanje jednom mjesečno. Tada najviše strahuju kolika će šteta nastati. "Dosta se trese ako ste na nešto naslonjeni ili ako sjedite. Ponekad su dvije eksplozije jedna za drugom tako da tlo podrhtava", rekao je Marko iz Vilanije. Kamioni teži od deset tona iz kamenoloma više ne idu kroz Vilaniju, nego okolnim putem, kao što im je i naloženo. "Oni rade do osam navečer, tako da kao mi ne vidimo prašinu. Ali vidi se"; rekla je mještanka Ana.

Od zadnjeg posjeta Nove TV, kamenolom je produbljen i proširen. Gradnja alternativne pristupne prometnice koju je obećao Grad je u završnoj fazi. "Obećali su nam da će to napraviti, ali i da će pomjeriti vagu tu drobilicu u kamenolom. Međutim, one uvijek tu rade", rekao je Predrag iz Vilanije. Od zadnjeg posjeta ekipe Nove TV, može se vidjeti da je kamenolom prokopan, produbljen i proširen. Navodno će se dodatno širiti. "Ne znamo šta nas još čeka. Molimo Boga da se to završi i da se koncesija ne produži", rekao je Marko.

Grad nema konkretnih odgovora oko premještanja polja dalje od prometnice. "Nakon toga je za izdavanje koncesije zaduženo ministarstvo. Mi bismo isto voljeli da se taj problem konačno riješi. Nažalost, mi na to ne možemo utjecati", rekao je Ivan Belušić, zamjenik gradonačelnika Umaga. Ministarstvo pak u dva inspekcijska nalaza nije utvrdilo nepravilnosti pa mještanima preostaje nadati se kraju koncesije, donosi Nova TV na čijim stranicama pogledajte video prilog.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa