snježana radetić iz otvorenog učilišta

Na proljeće novi festival u Poreču: Tjedan kulture življenja

0
Snježana Radetić
Snježana Radetić

Pučko otvoreno učilište Poreč u ovoj godini planira veliki broj aktivnosti i programa namijenjenih svim generacijama i osobama različitih interesa. O tome smo razgovarali s ravnateljicom ove ustanove Snježanom Radetić.

*Koje veće programe i manifestacije planira Pučko otvoreno učilište Poreč u ovoj godini?
-Kao javna ustanova u kulturi Pučko otvoreno učilište Poreč kroz svoje postojanje razvilo je zavidan broj festivala i manifestacija. Neki su od njih afirmirani ne samo u regiji, već i na državnom nivou i šire. Ove je godine pred nama 59. Annale, najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, održava se tijekom ljetne sezone i time omogućuje prepoznatljivost i izvan granica naše zemlje. 58. Koncerti u Eufrazijani jedinstven su glazbeni događaj kao spoj vrhunskih koncerata klasične glazbe i ambijenta pod zaštitom UNESCO-a.

47. susret zborova Naš kanat je lip, čija je vrijednost pored očuvanja istarske ljestvice, njegovanje amaterizma, zborskog pjevanja i tradicije, potiče stvaranje glazbe na istarskom melosu i čakavskoj riječi. Tijekom ljeta moći će se ponovno doživjeti džez u Poreču tijekom 24. Jazza u lapidariju, tu je i 29. Međunarodna studentska kiparska škola Montraker u Vrsaru, te 19. Street art Poreč, festival ulične umjetnosti.

Dugogodišnje postojanje ovih manifestacija omogućeno je prije svega entuzijazmom i vrijednim radom pojedinaca, te pravim razumijevanjem mjesta koje Poreč ima na kulturnoj mapi Hrvatske, ali svakako i financijskom podrškom Grada Poreča, Turističke zajednice Grada Poreča, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Važno je napomenuti da su nam od Ministarstva kulture odobrena sredstva za sve navedene programe: 70.000 kuna za Koncerte u Eufrazijani, 25.000 kuna za Jazz u lapidariju, 20.000 kuna za Kanat, te po 10.000 kuna za Annale, Montraker i za izložbe u galeriji Zuccato i 5.000 kuna za Zlatni zub. Od Istarske županije za programe dobili smo 85.000 kuna.

Cilj nam je, naravno, nastaviti s ovom tradicijom, provoditi i postupno razvijati i poboljšavati postojeće programe u visokoj sezoni. Međutim, ne samo što Ustanova ima veće kapacitete od toga, već i naš grad ima veće i važnije potrebe. Zato kroz djelatnosti obrazovanja i kulture, te podupiranjem suradnje gradskih ustanova, udruga i ostalih subjekata koji se bave kulturom, radimo na razvoju publike, a sve u cilju jačanja kvalitete životne zajednice – svih dobnih i socijalnih skupina.

U tijeku smo bogate kazališne sezone, na repertoaru je cijeli dijapazon izvedbenih umjetnosti - od predstava za djecu, plesnih predstava, komedija, drama – za svakoga ponešto.

Interes nam je kreirati specifične događaje za, uvjetno rečeno, malobrojnu publiku koja čini važan segment urbanog tkiva. U tom pogledu oživjeli smo novi prostor za druženje i suradnju, i program nazvali 'Utorak u foajeu' (prostor za umjetnost i razgovor). Cilj je ponuditi tematizirane multimedijske događaje barem jednom mjesečno gdje će se zaljubljenici u tu vrstu izražaja moći opušteno naći, razgovarati i uživati u ponuđenom sadržaju – besplatno. Istakla bih da je sukladno povećanju broja kulturno-umjetničkih sadržaja tijekom zime, izniman i odaziv publike koja raste.

Zima u Pučkom, a i u Poreču, već tradicionalno započinje Porečdoxom, međunarodnim festivalom dokumentarnog filma, ovo će biti deveta godina za Dox. Osim kazališne sezone sudjelujemo u kreiranju adventskih svečanosti, a vrhunac biva gospel koncert u našoj kazališnoj dvorani.

Broj kulturnih i edukativnih događanja u zimskome razdoblju sustavno se povećava  srazmjerno potrebama i očekivanjima naših korisnika. Sustavno radimo na razvoju odnosa s publikom kroz direktnu komunikaciju, preko društvenih mreža i Pregledom zbivanja koji kvartalno izlazi u tiskanom obliku.

*Ove godine Pučko otvoreno učilište Poreč realizirat će i projekte za koje je dobilo sredstva iz fondova EU-a, o čemu je riječ?
-Sretni smo što u ovome trenutku provodimo tri projekta EU-a. Svaki od njih na svoj način donosi dobrobit zajednici kojoj su i namijenjeni. Jedan smo od šest partnera na projektu prekogranične suradnje u sklopu programa Interreg IT-HR. Na prijelazu iz travnja u svibanj 2019. moći će se vidjeti rezultat kroz pilot-projekt koji radno zovemo Tjedan kulture življenja u Poreču. Nakana je spojiti prirodne i kulturne resurse s obrtom i umjetnošću, lokalnim dobavljačima, malim i srednjim poduzećima te turističkim operaterima. Bit će to autentični tjedan u gradu, isprepleten urbanim i tradicionalnim programima i ponudama. Cilj nam je što više uključiti lokalnu zajednicu, te da Tjedan postane i ostane dugogodišnji projekt ne samo naše Ustanove, već i grada i zajednice.

U tijeku je i projekt Start IN kamp, financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva koji je objavilo Ministarstvo turizma. Kao nositelj projekta Učilište, zajedno s partnerima Udruga top kamping kvalitete i kamp Polidor iz Funtane, provodi projektne aktivnosti s ciljem povećanja zapošljivosti ranjivih skupina kroz obrazovanje i stručno usavršavanje.

U tijeku je verifikacija novoga programa obrazovanja odraslih kojim će se usvajati znanja i vještine potrebne za vođenje i održavanje kampova. Interes za otvaranje malih kampova sve je veći, a nameće se i potreba za kvalitativnom transformacijom kampova, kao novi trend u kamping-sektoru. Sve to stvara nove zahtjeve za kvalitetno osposobljenom i educiranom radnom snagom. Kroz 2019. i dio 2020. godine obrazovat će se 40 (u tom trenutku) nezaposlenih osoba mlađih od 25 ili starijih od 54 godine. Program obrazovanja je besplatan, osigurana je naknada za putne troškove za sve polaznike, a nakon uspješno završenog programa polaznici dobivaju ovjerenu ispravu koja se upisuje u e-radnu knjižicu.

Nositelj je trećeg projekta, Kazalište u Poreču KUP 54+, Grad Poreč-Parenzo, a Pučko otvoreno učilište Poreč partner je na projektu. Pod umjetničkim vodstvom Nebojše Borojevića Borka šarolika amaterska kazališna skupina oblikuje i stvara dramski tekst, kreira odnose i druženja na sceni i izvan nje. Tijekom idućih mjeseci vježbat će se i na kazališnim daskama, a premijeru očekujemo 12. ožujka.

*Imate li neke ovogodišnje novitete za istaknuti?
- Nova godina obično se započinje novim odlukama i novim izazovima. Kod nas ih uvijek ima u obilju. Siječanjske mračne i kratke dane razbit ćemo druženjem u kinu i kazalištu. Na našoj web-stranici uvijek možete pratiti aktualni program, a novi Pregled zbivanja izlazi početkom veljače. U srijedu, 23. siječnja gostuje u našem gradu predstava Otpisa(NE), suradnja Kazališta Moruzgva i Scene Gorica, u režiji Nikole Zavišića. Večer prije toga, 22. siječnja Srednja škola Mate Balote predstavit će u kazališnoj dvorani svoju ovogodišnju pripremu za školski LiDraNo.

Tijekom veljače nas očekuje Revija oskarovaca, Valentinovo na naš način, predstava kazališta Exit, događaji u foajeu i još ponešto. U Maloj galeriji bit će otvorena izložba Savršenstvo evolucije – Razotkrivanje, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Bit će izloženi uzorci kukaca, minerala i stijena i fotografije pa ovom prilikom pozivam naše učenike i njihove profesore da organizirano posjete izložbu.

Tijekom veljače bi u našem gradu trebale započeti pripreme za maturu u organizaciji Algebre iz Zagreba. Prilika je to da djecu ne šaljemo na pripreme u neke daleke gradove, već da u svojem gradu dobiju znanja koja su im potrebna.

U suradnji s Centrom za mlade pokrenuli smo ujesen Dramski studio pod umjetničkim vodstvom Vesne Stilinović Većek. Mladi ljudi u našem gradu imaju istaknute potrebe za kreativnim druženjem, što se pokazalo i u ovome slučaju. Oni su nadahnuti i željni stvaranja, a premijeru – još jednu – očekujemo tijekom ožujka.

Ožujak će biti mjesec velike kazališne aktivnosti, jer znamo već da početak ožujka znači i početak Zlatnog zuba, festivala komedije i smijeha. Program je već spreman, očekuje nas niz dobrih komedija. Neko vrijeme već radimo na novome dizajnu web-stranice i očekujemo da će biti predstavljena javnosti krajem veljače. Uskoro naši korisnici mogu očekivati i online plaćanje kino i kazališnih ulaznica. Vjerujem da ćete se i vi veseliti tome, bar koliko i mi!

I na kraju, željela bih reći da svakim danom pokušavamo, unutar svojih mogućnosti, unaprijediti vlastito poslovanje, obogatiti kulturni život grada te omogućiti našim sugrađanima cjeloživotno učenje jer je jedino obrazovanje garancija održivog razvoja zajednice. Povezati različite dobne skupine i na taj način, povezujući najmlađe i najstarije u zajednici, privući u andragoški sustav što više ljudi. Podižući vlastitu ljestvicu kvalitete, podižemo i zajednicu u kojoj živimo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa