predstavljen projekt

Kulturni krug po općini Medulin doprinosi očuvanju tradicije

0
S konferencije za novinare
S konferencije za novinare

U vijećnici Općine Medulin 11. siječnja održana je konferencija za novinare na kojoj su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Medulin Suzana Racan Stern i predstavnici udruga; Airsoft Klub Mutila Nenad Cukon, udruge Sakramenski Mirjana Siladić te udruge ljubitelja fotografije Format Lara Vujica, kao nositelja i partnera u realizaciji projekta „Kulturni krug po općini Medulin“.

Udruga Airsoft prijavila je projekt pod nazivom „Kulturni krug po općini Medulin“ na 2. Natječaj za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“ kojeg je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva raspisala 18.09.2018. godine. Od svih pristiglih prijava udruga i drugih organizacija civilnog društva s područja Istarske županije, Zakladna uprava odobrila je financijsku potporu ukupne vrijednosti 138.081,80 kuna za 10 organizacija civilnog društva među kojima je i Udruga Airsoft Klub Mutila iz Medulina, koja je za projekt „Kulturni krug po općini Medulin“ dobila maksimalno moguću potporu od strane Zaklade, u iznosu od 15.000 kn.

Valorizacija tradicije i običaja

Projekt „Kulturni krug po općini Medulin“ udruga Mutila prijavila je na prioritetno područje natječaja „Mali projekti za bolje sutra“: Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja jer je upravo to područje ono u kojemu udruga djeluje i surađuje i s drugim udrugama, posebno s partnerskim udrugama Sakramenski i Format, te je i u prethodnom periodu, zahvaljujući financijskoj podršci Općine Medulin realizirala niz projekata usmjerenih očuvanju i valorizaciji tradicije, običaja, povijesnih i kulturnih elemenata koji čine naš identitet danas.

Kako je istaknula pročelnica Racan Stern, čestitajući udrugama na prijavi projekta na natječaj Zaklade i dobivenoj potpori, mogućnost prijavljivanja projekata na natječaje Zaklade imaju sve udruge s područja općine Medulin, jer sama Općina Medulin sufinancira Fond gradova i općina na godišnjoj razini, iz kojega Zaklada financira projekte putem natječaja za male projekte u zajednici. Pročelnica Racan Stern je dodala da i inače Općina Medulin potiče udruge sa svoga područja da djeluju i aktivnosti provode u suradnji i partnerstvu te je projekt „Kulturni krug po općini Medulin“ izvrstan primjer upravo takve suradnje, u kojemu će zahvaljujući volonterskom radu članova sve tri uključene udruge te dobroj projektnoj ideji mještani i posjetitelji općine moći uživati u reprezentativnom broju kvalitetnih kulturnih sadržaja kroz narednih 6 mjeseci.

Općina je uvijek tu, dodala je Racan Stern da pruži potporu i podršku potencijalnim prijaviteljima sa svoga područja, kod prijave projekata na natječaje na regionalnoj, nacionalnoj ili pak EU razini. Tako se i ovaj projekt, prema riječima pročelnice Racan Stern provodi u suradnji s Općinom Medulin, jer je njegova financijska konstrukcija ukupne je vrijednosti 31.450 kn, od čega će Zaklada sufinancirati 15.000 kn, a Općina Medulin 16.450 kn.

Uključene udruge i njihovi predstavnici izrazili su svoje zadovoljstvo i ponos na ovaj mali, veliki uspjeh i najavili da realizacija projekta započinje u siječnju 2019. godine, a trajati će do konca lipnja 2019. godine. Kako će se u organizaciji programa i svih sadržaja članovi udruga angažirati potpuno volontarski istaknuli su tijekom konferencije, time žele skrenuti pažnju upravo na taj način djelovanja u zajednici, u cilju ostvarenja dodatnih sardžaja na korist svim mještanima i cijeloj zajednici.

Uključene tri udruge žele kroz projektne aktivnosti koje će se dakle odvijati u narednih šest mjeseci, potaknuti društvene promjene, povećamo uključenost i suradnju među udrugama u tom području, kao i suradnju s Općinom, ustanovama, te drugim organizacijama na području općine Medulin, u cilju uključivanja mještane svih generacija, od vrtićanaca i osnovnoškolaca, mladih, cijelih obitelji, umirovljenika u projekt u kojemu će aktivno participirati, a ne samo biti konzumenti kulturnih i drugih sadržaja i kroz koji će osvijestiti da zajedno, u suradnji možemo kreirati vrijedne, nove ideje i inicijative.

Zanimljive aktivnosti unutar šest mjeseci

U periodu od 6 mjeseci, od zime do ljeta, na području općine Medulin, kako i sam naziv projekta kaže, ostvariti će se kulturni krug po općini Medulin, za sve zainteresirane mještane i posjetitelje svih generacija, održati će se niz zanimljivih aktivnosti, odnosno događaja koja su sva usmjerena tradiciji i očuvanju kulturnog identiteta ovoga kraja, a sve su aktivnosti za sve sudionike potpuno besplatne. Održati će se ukupno 10 događaja-aktivnosti, preciznije: 1 gostujući Stand up show, 1 edukativno-zabavni događaj na temu materinjeg jezika za djecu nižih razreda osnovne škole, 2 projekcije dokumentarnih filmova s tematikom Istre, 1 gostujuća kazališna predstava za djecu i mlade, 1 edukativno-rekreativan i gastro događaj za sve generacije, 1 zabavno-edukativni događaj na temu tradicionalnih i društvenih igara, 1 predavanje na temu autohtonog i začinskog bilja, 1 zajednička akcija sadnje bilja u kojoj će sudjelovati mještana svih generacija te završni događaj, 1 koncert više glazbenih izvođača, na otvorenom, kod Malina u Medulinu.

Kako se u projektu aktivnosti odvijaju povezani s određenim značajnim datumima u godini, redom to su:

Obilježavanje Svjetskog dana smijeha (10.1.). Organizacija i izvedbe stand up nastupa Zorana Todorovića Todora, u Multimedijalnom centru Općine Medulin u Medulinu, u petak 25.1.2019. Poznati pulski komičar, kroz istarski dijalekt, gradski žargon, angažiranim temama prošlosti i sadašnjosti na našem području prilazi upravo kroz komediju.

U veljači se obilježava Međunarodni dan materinjeg jezika (21.2.) te povodom tog značajnog datuma, u cilju očuvanja i promicanja domaćih narječja, organizira se edukativno-zabavni događaj za djecu nižih razreda osnovne škole, učitelje, roditelje. Događaj uključuje tradicionalne igre, kviz domaće beside, razgovor sa spisateljicom s područja Općine Medulin, gospođom Marijom Družetom (koja piše isključivo na dijalektu, Pomersko-Premanturskom) te predstavlja najmađima izvornu čakavštinu. Događaj će se održati u odabranom prostoru Općine Medulin.

Za mještane, udruge, zainteresirane posjetitelje također povodom ovog datuma organizira se gostovanje i razgovor sa Vivijanom Brkarić iz udruge Spod Učke kao producenticom dokumentarnih filmova, a za upoznavanje djelovanja te udruge te će Brkarić predstaviti djelovanja Udruge, s posebnim naglaskom na upoznavanju udruga s područja općine Medulin i zainteresirane javnosti o realizaciji filmskih projekata, načinima i mogućnostima financiranja istih, te mogućnostima suradnje i umrežavanja na ovom području izvaninstitucionalne kulturne djelatnosti. U istoj večeri slijedi projekcija dokumentarnog filma „Kontraband“, kojeg je realizirala i producirala udruga Spod Učke. Film kroz domaću besidu izvornih govornika upoznaje gledatelje o povijesnim događajima 30-tih godina prošlog stoljeća u Istri.

 Ožujak, obilježavanje Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana pripovijedanja (20.3.) organizacijom gostujuće kazališne izvedbe, pripovjednog kazališta „Štuorice od polnoći“, u produkciji INK Pula. Kazališni je komad nastao propitivanjem i zapisivanjem priča, legendi, na području Istre, od izvornih govornika te je kroz pripovjedno kazalište namijenjen upravo djeci i mladima. U odabranom prostoru Općine Medulin, u suradnji sa osnovnom školom te otvoren za javnost, događaj ima za cilj potaknuti najmlađe mještane na promišljanje o zavičaju, običajima, prošlosti Istre, a dijalekti predstavljeni kroz kazališni komad, koji su drugačiji od medulinskog ili premanturskog govora pokazati će uključenima raznolikost i bogatstvo materinjeg, dijalektalnog govora kao bitnog elementa našeg zajedničkog identiteta.

Radionica o pripremi zdrave domaće hrane

U travnju se obilježava Svjetski dan zdravlja (7.4.), u cilju osvješćivanja djece i mladih, ali i poticanja svih generacija na zdrav način života, organizacijom rekreativno-edukativnog i gastro događaja u sklopu kojega se održava zajednička šetnja i branje šparoga te potom edukativna radionica pripreme zdrave domaće hrane – u kojoj će uključeni najmlađi (školarci nižih razreda) učiti i zajedno sa uključenim umirovljenicima i članovima udruga s područja općine Medulin te uz učiteljice i roditelje umijesiti njoke, napraviti šugo od šparoga i zajedno objedovati. Radionica će biti održana u odabranom prostoru Općine Medulin u suradnji sa osnovnom školom te udrugama umirovljenika i drugim zainteresiranim mještanima.

Također u travnju se obilježava Međunarodni dan društvenih igara (11.4.) te će se povodom ovog datuma organizirati drugi po redu (prvi je održan 2018.) zabavno-edukativan događaj u suradnji s igraonicom Valdragon Pula te vrtićima i školom iz općine Medulin. U sklopu događaja namijenjenog djeci i mladima, ali i odraslim zainteresiranim mještanima te udrugama s područja općine predstaviti će se i zaigrati društvena igra Malin na vitar (koju je realizirao Dječji vrtić Medulin) a u cilju revitalizacije, očuvanja i promocije simbola Medulina, medulinskoga malina na vitar – obnovljenog mlina na vjetar. Uz ovu s našom tradicijom i poviješću povezanom društvenom igrom svi će uključeni moći zaigrati i druge društvene igre koje u goste donose predstavnici igraonice Valdragon.

Svibanj, Svjetski dan kulture i kulturne raznolikosti (21.5.). Povodom ovog dana organizirati će se projekcija dokumentarnog filma „Medižije kontra štrigarije“, udruge Spod Učkom, u kojemu autori propituju intrigantnu, specifičnu temu – kako od davnina ljudi razloge za nesreće i nevolje koje su im se događale pripisuju „štrigarijama“ odnosno zlom djelovanju štriga, mora, štriguna, kudlaka i drugih nadnaravnih bića. Kroz priče kazivača na dijalektima i jezicima koji se govore u Istri i Kvarneru mještani i posjetitelji saznati će o kakvim se bićima radi te o „medižijama“, odnosno načinima kako se od njih zaštititi te poništiti njihovo negativno djelovanje. Istra kroz svoje nadnaravne štrige, kao dijelom svojega identiteta, očuvana je i zabilježena zahvaljujući ovom dokumentarcu.

U sklopu događaja, predstavnici udruge Spod Učke u neformalnom druženju i razgovoru s posjetiteljima, dublje će prisutne upoznati sa nastankom ovoga filma, te zanimljivostima realizacije projekta Neotkrivena Istra u sklopu kojega je nastao. Za film je vezana i glazba Noela Šurana koji u svojem prepoznatljivom eksperimentalnom propitivanju tradicijske glazbe koristeći suvremene i tradicionalne tehnike također donosi dodatni element očuvanja istarske kulture i baštine. Događaj se planira održati na otvorenom, na Placi u Medulinu, i u cilju oživljavanja upravo tog centra starog dijela naselja koji je idealna kulisa za koncertne i druge kulturne događaje, tako i projekciju filma na otvorenom.

Sudjelovanje na aktivnostima projekta je besplatno

U lipnju se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša (5.6.) te se tim povodom organizira edukativan događaj koji će okupiti sve generacije zainteresiranih mještana, najmlađe vrtićance, školarce s učiteljima, zainteresirane udruge, umirovljenike i mještane. Održati će se edukativno predavanje o autohtonim biljnim vrstama, a potom će u maloj građanskoj akciji, mještani, članovi udruga, školarci i vrtićanci zajedno na odabranoj lokaciji zasaditi mali vrt autohtonih biljaka koji će ostati na korištenje članovima naše zajednice. Biti će tom prilikom postavljena tabela uz sam novouređeni vrt koja će kao trajni znak podučavati mještane o zasađenim biljkama te informirati o tomu da je isti nastao u sklopu projekta „Kulturnog kruga po općini Medulin“.

U lipnju se također obilježava Svjetski dan glazbe (21.6.), upravo na dan početka ljeta, te će se u ovoj prigodi organizirati završni događaj predstavljenog ciklusa „Kulturnog kruga po općini Medulin“. Glazba kao izniman element našeg identiteta i u svim svojim izričajima biti će predstavljena kroz koncert na otvorenom, koji se planira održati kod malina na vitar u Medulinu. A sudionici, redom amaterski i profesionalni glazbenici svoje će izvedbe pokloniti mještanima svih generacija i posjetiteljima. Događaj će poslužiti i kao kulisa izložbi fotografija proizašlih iz realizacije projekta te će se na njemu predstaviti i druge udruge odnosno skupine iz vrtića i osnovne škole plesnim koreografijama i nastupima.

Sve predstavljene događaje, bilo oni zabavnog, edukativnog, rekreativnog, gastro, kulturnog karaktera, vezuje tematika istarskog, lokalnog identiteta, tradicije, kulture i običaja, te imaju za cilj i željeni utjecaj na korisnike, potaknuti aktiviranje i uključivanje mještana svih generacija u društveni i kulturni život lokalne zajednice, kao i suradnju i umrežavanje udruga u cilju ostvarenja društvenih programa namijenjenih boljitku života i njegove kvalitete u istoj toj, našoj zajednici. Sudjelovanje na aktivnostima projekta besplatno je za sve korisnike. Svi su stoga pozvani i dobrodošli!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa