Stari grad Kršan sve popularnija lokacija za vjenčanja (video)

0
Ariana Brnetić ispred starog grada Kršana
Ariana Brnetić ispred starog grada Kršana

Općina Kršan priprema projekt obnove i revitalizacije kršanskog kaštela nazvan „Čuvar Istarskog razvoda“. Cilj je udahnuti mu novi život i samim tim revitalizirati stari grad Kršan, ali život se među starogradske zidine već počeo vraćati, osobito u drugoj polovici prošle godine. Naime, nakon što se 7. srpnja u ovdašnjoj crkvi na vječnu ljubav svojoj odabranici zakleo pjevač Marko Tolja i što je toga dana isto učinio nogometaš Nardi Vuković metnuvši prsten na ruku Morene Matas, inače stanovnice staroga grada, sve više mladenaca za svoje vjenčanje odabire ovo mjesto.

Pogledamo li pažljivije, stari grad pruža dobre uvjete za takvu svečanost: dovoljno prostora za veću skupinu ljudi i dovoljno veliku crkvu da ih primi, atraktivne fotografske pozadine, koje se mogu i prigodno ukrasiti, a u blizini se nalazi ugostiteljski objekt 'Stare staze' koji organizira razne svečanosti za veći broj ljudi.   

Za ovaj začetak brendiranja starog grada Kršana kao wedding destinacije, a to prije svega znači romantične destinacije nedvojbeno je zaslužna Istarska romantična večer u organizaciji TZ Općine Kršan na koju dolaze pjevači, pjesnici i slikari. (Tolja je bio jedan od izvođača 2009. godine.) Nakon deset godina održavanja prošle se godine dogodila pauza, ali direktorica Turističke zajednice Ariana Brnetić kaže da će se tradicija ove godine nastaviti.  

„Osim toga, ove godine planiramo posjetiteljima otvoriti kulu na kaštelu, koju je Općina obnovila 2017. godine. Iz proračuna je uloženo milijun kuna. Prema podacima s infopunkta, koji u starom gradu djeluje u srpnju i kolovozu, prošle je godine stari grad posjetilo 1.500 turista, što je povećanje od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu. Radi se o gostima koji borave u privatnom smještaju u općini, ali i o prolaznicima. Često autobus u prolazu stane i putnici izađu razgledati Kaštel i stari grad. Moram napomenuti da je brojka posjetitelja zasigurno veća jer punkt radi od 10 do 18 sati, a posjetitelji dolaze i prije i poslije tog vremena“, kaže Brnetić.

Prizemlje obnovljenog Kaštela bit će rezervirano za multimedijalno i interaktivno predstavljanje Istarskog razvoda, jednog od najstarijih pisanih dokumenata u hrvatskoj povijesti, koji je pronađen ovdje. Na etaži će se nalaziti radionice: manufakturna proizvodnja papira i škola kurzivne glagoljice, tečaj izrade i pripreme krafa i ostalih tradicijskih jela te Muzej samoniklog bilja i kušaonica gotovih proizvoda. 

U potkrovlju će biti uređena dvorana kapaciteta stotinjak osoba za teoretski dio nastave, znanstvene simpozije, stručna i društvena događanja. Time će stari grad Kršan postati prava i još poznatija turistička destinacija, a samim tim privući će još više parova koji u njegovom ambijentu žele izreći sudbonosno 'Da'. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa