Sve ih je više: Hoće li padati potražnja za kućama za odmor?

0
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Godišnje se u Istri sagradi između 70 i 100 vila i kuća za odmor. U njima se godišnje ostvari oko 400.000 noćenja, a cijene po danu u špici sezone kreću se od 120 do 1000 eura. Neki se pribojavaju i da bi ta poplava kuća unutrašnjost Istre mogla stajati uspjeha, ali investitori i ove godine u tom vide dobru priliku, piše Novac.hr.

- Svaki dan primamo jako puno upita, pa mogu reći da bih u ovom trenutku mogao raditi na 40-ak projekata. Ljude sada više ne zanima da je kuća lijepa iznutra i izvana, nego koliko mogu zaraditi s tri ili četiri sobe i što je isplativije - čula sam u razgovoru jedne večeri od poznatog istarskog arhitekta Valtera Kostešića činjenicu s kojom se suočava turistička unutrašnjost Istre. Mnogi stoga opravdano strahuju da će cijene padati jer potražnje neće uvijek biti toliko. Ipak, Selimir Ognjenović, vlasnik putničke agencije ID Riva Tours iz Münchena, koji je prvi još krajem devedesetih godina počeo u svojim katalozima reklamirati kuće za odmor u unutrašnjosti Istre, smatra da se to neće dogoditi iduće sezone.

- To još ne primjećujemo jer je buking za 2019. na razni prošle godine. Ali, činjenica jest da raste broj kuća kako raste interes za Istrom i Hrvatskom. Moramo biti svjesni da smo dosad bili u dobroj poziciji jer su izvan igre neko vrijeme bile Turska i zemlje sjeverne Afrike. Pitanje je hoće li, kada se one u potpunosti vrate u igru, potražnja biti ista ili će početi opadati. Tada ćemo dobiti odgovor na pitanje jesmo li uspjeli ili nismo - objasnio je Ognjenović ua Novac.hr.

On pod svojom kapom trenutno ima oko stotinu kuća za odmor i vila u unutrašnjosti Istre. S njima je počeo davne 1998. godine, a danas u katalogu gosti mogu naći i kuće za odmor na Kvarneru, u Dalmaciji, ali i u Lici te Slavoniji i Baranji. Ono što je Ognjenoviću i njegovim suradnicima bitno jest da iznajmljivači imaju taj neposredan pristup gostu, a da gost, kad dođe u njihovu kuću, osjeti da je došao u obitelj, da ga se dočeka i upozna s mjestom i ljudima. Taj princip poslovanja njeguju od prve godine, a i iznajmljivači koji rade s njima tako razmišljaju. Kako smo vidjeli nedavno u Poreču, na jednom njihovu okupljanju, Ognjenović s istarskim iznajmljivačima ima gotovo prijateljski odnos, zna svakoga poimence te kako su počeli i gdje su danas. Čak dvije obitelji s njima surađuju 20 godina, što je nevjerojatno u današnje vrijeme raznih međunarodnih buking portala i agencija koje nude svašta, piše Novac.hr.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa