IZBJEGLICA IZ UKRAJINE:

'U Poreču je teško ako si stranac, svi su nas iskorištavali'

5
Oleksandra i Denis Oliynykov (foto: Jutarnji list)
Oleksandra i Denis Oliynykov (foto: Jutarnji list)

Denis Oliynykov je s 2011. godine zbog političke represije s obitelji pobjegao iz Ukrajine, o čemu piše Jutarnji list. Danas živi u Zagrebu, ali našim čitateljima bit će zanimljivo da su najprije došli u Istru, a posebno je zanimljiv razlog zbog kojeg su je napustili.       

Potrošili su gotovo sav novac koji su imali na putovanju iz Ukrajine u Hrvatsku. Ovdje nisu imali nikoga i ništa. Nikakve prijatelje ni podršku, a nisu znali ni jezik. No, bili su zajedno i bili su sigurni. Za početak, odlučili su zatražiti politički azil u Hrvatskoj, a zatim pokušati obnoviti svoj život. Prvo su se smjestili u Umagu na nekoliko mjeseci, a potom su se preselili u Poreč i otvorili sushi bar. Denis je iz hobija prije radio sushi, a u Hrvatskoj je prošao stručno osposobljavanje kako bi mogao otvoriti svoj obrt. Mislili su da im je napokon krenulo. No, sreća je potrajala tek godinu dana.

- U Poreču je nevjerojatno teško živjeti ako si stranac. Nismo se uspjeli uklopiti, nismo imali prijatelja i obrt je propao. Svi su nas iskorištavali. Primjerice, ono što za domaće stoji 200 kn, za nas je stajalo 400 kn. Nismo to više mogli podnijeti pa smo se preselili u Zagreb – rekao je Denis za Jutarnji list koji s obitelji danas živi u zagrebačkim Gajnicama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa