Obitelj Melon hvali jotu: 'Krijepi dušu kad zapuše bura'

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Pored toplog kamina šire se mirisi bakine kuhinje, baš onakvi kakve mnogi pamte iz djetinjstva. Tako je u istarskoj obiteljskoj konobi Melon, gdje se o blagdanskoj gozbi priča. U Petroviji koja se nalazi na lokalnoj cesti Umag – Buje, smjestila se ta obiteljska konoba u kojoj se pored brojnih delicija mogu kušati i jela pomalo zaboravljenih receptura. Vlasnik konobe Emanuel Melon koji je posao zapravo naslijedio od oca, kaže da se tradicija u obitelji njeguje i prenosi s koljena na koljeno, piše 24sata.

- U posao su uključeni još mama, tata i sestra.Važno je to zajedništvo u obitelji jer tada i posao ide dobro. Volimo ovaj posao, a posebno nam bude toplo oko srca kada se gosti iznova vrate.To znači da smo uspjeli. Gosti posebno cijene našu domaću tjesteninu. Tajna je u tome da se uz domaće brašno koriste i domaća jaja. Što više jaja i tjestenina je bogatijeg okusa i teže se raskuha.Tako je i za blagdane, posebno za Božić kada spravljamo pljukance, njoke i fuže - odaje vlasnik Emanuel. U toj obitelji božićni blagdani ne mogu proći bez istarske jote koja je slična maneštri uz dodatak kiselog kupusa. Topla jota krijepi "dušu" u vrijeme zime i kada zapuše jaka bura.

- Grah je potrebno namočiti dan ranije, a kiseli kupus treba oprati prije kuhanja. Jota je tako boljeg okusa. U tijeku je kolinje a mi imamo svinje,pa su domaće kobasice u joti nezaobilazne. Kod nas se ništa ne baca.Iskoristimo svaki dio svinje,pa čak i kožice. Tako je jota puna i ostataka svinjskog mesa,sušenog pršuta,pancete ali i domaćeg povrća. U nekim dijelovima Istre za božićne blagdane se najprije sprema domaća kokošja ili pijetlova juha. Tajna je u dugom kuhanju od preko dva sata.To je naša "blagoslovna juha" i mi ju redovito pripremamo u našem objektu - rekao je vlasnik.

Šugo od domaće kokoške je za prste polizati, posebno ako se kuha gotovo dva sata. Vlasnik nam je odao tajnu da će šugo biti kremastiji i punijeg okusa ako se luk dinsta na laganoj vatri pola sata. Pritom treba paziti da ne zagori jer jelo postaje gorkasto.

- U šugo od kokoške se stavlja gotovo isto onoliko luka koliko ima mesa, a dodaje se i malo domaće malvazije. I deserti su važan dio našeg blagdanskog ugođaja,a osim tradicionalnih delicija poput kroštula i fritula, naša obitelj za blagdan priprema bezglutensku tortu s bademima koja je jako brzo gotova"rekao je Emanuel Melon za 24sata. U nastavku pročitajte njihov recept za jotu.

Jota

Sastojci: 300 g graha, 200 g kiselog kupusa, 4 krumpira,1 mrkva, 2 češnjaka, svinjsko meso po želji (panceta na kockice,pršut na kockice), sol, papar. Postupak: Pirjajte luk na laganoj vatri. Dodajte nasjeckanu mrkvu i krumpir na kockice. Stavite grah i zalijte s 1 l vode. Operite kupus i stavite unutra. Kuhajte 1,5 sat na laganoj vatri i začinite solju i paprom.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa