Annamaria (27) je kuhala kavu čak i za predsjednika

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Kada Annamaria Đorđioski (27) sa širokim osmijehom prođe kroz hodnike Doma za starije i nemoćne Atilio Gamboc u Umagu, svuda se širi pozitiva i dobro raspoloženje. Ova djevojka s Downovim sindromom već četiri i pol godine svakodnevno volontira u kuhinji Doma, a umirovljenicima, koji je obožavaju, poslužuje ručak i kuha kavu. I to odličnu, kažu, piše 24sata.

- Annamarijina mama posjetila me 2014. godine i pitala može li njezina kći volontirati kod nas. Bila sam ganuta, i s obzirom na starije korisnike kojima treba i zdravstvena skrb i ljubav, osjetila sam ljudsku i moralnu odgovornost otvoriti se još jednoj ranjivoj skupini. Ta nas je odluka neopisivo usrećila. Annamaria nas je naučila strpljenju i smijehu. Usporila nas je, što nam svima treba u ovim ubrzanim vremenima – priča Diana Lekić, ravnateljica Doma kojeg je osnovao Grad Umag i koji je i u široj regiji poznat po nadstandardu, ali i ovoj humanoj noti.

Annamaria svakoga jutra stavi slušalice u uši i pjevušeći krene u desetominutnu šetnju od kuće prema Domu. Tamo je čeka ekipa u kuhinji uz koju je iznimno vezana, kao i oni za nju. Čim uđe kroz kuhinjska vrata, sve obasja svojom pozitivnom energijom i prione na posao. Vrijedna je i perfekcionist, kažu kolege.

Foto: 24sata

Ona je 'touch' kuhinje

- Odlična je, radišna, vesela. Kod nas je pomoćna kuharica, što znači da pomaže pripremati jednostavnija jela i salate, ali i pere suđe, poslužuje i servira. Mi kuhari znamo reći da kuhinji fali ‘touch’. E, našoj ne fali, Annamaria je naš touch – govori šef kuhinje Dražen Zagorec. Na riječi hvale Annamaria se samo smješkala, a onda nam, uz njegovu pomoć objasnila da su korisnici taj dan jeli juhu od brokule, polpete u umaku od rajčice s rižom, zelenu salatu s kukuruzom i banane. Ali i da slijedi dio koji najviše voli. Kuhanje kave.

- Ja kuham najbolju kavu – zadovoljno nam je rekla djevojka koja je kroz inkluzivne programe završila tečaj kuhanja kave na Franckovoj akademiji. Kavu je s korisnicima Centra za Downov sindrom na Pantovčaku nosila i bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću. Dok su korisnici doma nakon ručka sjedili kraj recepcije i čekali da ih posluži, Annamaria nam je pokazala svoje umijeće pripreme omiljenog napitka. Komentirali su da je odlična.

Što ne čudi, jer Annamaria je djevojka širokih interesa, odlična u svemu što radi. Dok smo razgovarali, njezina mama Ilona s ponosom je vadila mnoge medalje koje je njezina kći osvojila na natjecanjima trčanja i bacanja kugle. Ilona je dobrim dijelom zaslužna što je Annamaria našla svoje mjesto u društvu i što je socijalizirana i prihvaćena bez stigme.

Ruši stigme i predrasude

- Punih osam godina osposobljavala se i školovala u Down sindrom centru Pula. Tamo je naučila konobariti, radila i pomagala u kuhinji i bavila se sportom. Nakon Centra zaključila sam da mora imati svoj krug ljudi i biti u društvu. Tako je počela ovdje volontirati i doista je presretna – priča mama Ilona dodajući da je Annamaria i kod kuće jednako vrijedna i s članovima obitelji ravnopravno sudjeluje u svemu, piše 24sata

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa