IDS-ISU, HNS i Živi zid Bale:

'Načelnik relativizira štetnu presudu od 3 milijuna kuna'

0
Općina Bale
Općina Bale

Klub vijećnika IDS-ISU, HNS i Živi zid Općinskog vijeća Općine Bale 17. prosinca je priopćenjem javno pozvao načelnika općine da objavi presudu kojom je općina dužna isplatiti tvrtki Vallis gotovo tri milijuna kuna na internetskoj stranici općine.

Poručili su da je važno da je svi zainteresirani mogu pročitati te da građani sami zaključe čija je odgovornost za loše upravljanje općinskom imovinom. – Nedopustivo je da načelnik cijelo vrijeme relativizira ovu za općinu štetnu presudu, a još manje da odgovornost pokuša prebaciti na svih kako bi se umanjila njegova odgovornost, kazali su iz oporbenog kluba dodajući:

- Na općinskom vijeću pokušali su nas uvjeriti da općina ima novac na računu za isplatiti gore navedenu svotu, a na istoj se sjednici općina zadužuje da bi mogla isplatiti iznos od 3 milijuna kuna.

Govoreći o proračunu, oporbeni klub IDS, ISU, HSN i Živi zid predložio je brojne amandmane na predloženi proračun. - Predložili smo da se smanji trošak općinske administracije i općinskog načelnika i sa tim sredstvima pokrene program za subvencioniranje kamatnih stopa za kreditiranje malog i obiteljskog poduzetništva.

Napomenuli su da „iznosi za plaće u općinskoj administraciji rastu iz godine u godinu, pa je trošak za plaće iz 2017. godine sa 953.000 kuna narastao prema prijedlogu za 2019. godinu na preko 1.500.000 kuna. S time da je naš načelnik prešao sa volonterskog statusa na status profesionalca i za taj status si je osigurao maksimalna primanja koje mu zakon omogućuje.“

Smatraju da je iznos koji se izdvaja za njegovu plaću previsok za općinu jer se radi o trošku od dvadesetak tisuća kuna mjesečno. Nadalje, predložili su da se više sredstava izdvoji za komunalni odjel jer je potrebno nagraditi trud komunalaca i dodatno uljepšavati izgled općine Bale.

Vezano za poljoprivredu, oporbeni klub je predložio da se krene sa subvencioniranjem kamatnih stopa za kreditiranje nabavke poljoprivredne opreme i mehanizacije jer, kažu, Bale ima ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede i stoga treba poticati modernizaciju kako bi se povećale kultivirane površine na području općine. – Smatramo da je korisnije je da se ta sredstva ulažu u dobrobit građana nego u utvrde u Barbarigi koje je općina samo dobila na korištenje, a ne u vlasništvo. Dakle, ulaže se u nešto šta država u svakom trenutku može prodati ili dati u koncesiju kome god poželi, a da općina nema pravo na povrat uloženog novca.“

Također, predložili su da se ide u sanaciju i uređenje prostora Kino sale kako bi se stvorili prostori za  udruge i na taj način udahnuo život tom neiskorištenom prostoru. Na kraju, Klub vijećnika IDS-ISU, HNS i Živi zid predložio je da općina pokrene inicijativu za besplatnim toplim obrokom za socijalno potrebite te da osigura sredstva za palijativnu skrb.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa