Otvoreno pismo Damira Grünbauma:

'Iz cjenika usluga deponije Lakota očito je da se pogodovalo Kamenu'

0

Damir Grünbaum, predsjednik kluba vijećnika Živog zida u Skupštini Istarske županije poslao je javnosti Otvoreno pismo o problemu odlagališta Lakota kraj Pazina. Pismo objavljujemo u cijelosti:  

„Lakota je ekološka katastrofa ogromnih razmjera kojom je nepovatno zagađen ekološki sustav doline Pazinčice, Pazinska jama i podzemne vode Istre. Oko ovog je ekocida podignut zid šutnje glavnih medija i struke pod kontrolom vladajuće politike, nadležnih županijskih i državnih institucija i tvrtki kako bi se izbjegla njihova nepobitna odgovornost.

Tragajući za uzrocima zaključak je samo jedan, ova katastrofa je bila neizbježna radi epidemije klijentelizma, nepotizma, korupcije, nestručnosti, zlouporabe političke moći i privrednog kriminala koji vladaju Istrom. Glas struke se nije čuo jer toga glasa nije ni bilo u fazama odlučivanja. Politika je odigrala svoju zlokobnu ulogu kao što ju je odigrala i u Uljaniku, Kaštijunu, Politehnici, Purisu itd..

Tko su akteri ovog zločina?

Akteri ovog zločina nad prirodom i čovjekom su posredno ili neposredno slijedeći: Gradsko vijeće Grada Pazina sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom koji je dugogodišnji djelatnik Kamena d.d., Odjel za komunalni sustav Grada Pazina sa pročelnikom koji je pod kaznenom istragom, Usluga d.o.o. sa direktorom pod kaznenom istragom, Kamen d.d., Geos d.o.o., Istarska županija na čelu sa županom, Odjel za održivi razvoj sa Odsjekom za zaštitu prirode i okoliša, županijska javna tvrtka Natura Histrica, Hrvatske vode, Agencija za zaštitu okoliša i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

S jedne strane imamo zaštićenu dolinu potoka Pazinčice (Fojbe) i Pazinsku jamu, s druge strane je gradska i županijska vlast i tvrtka Kamen d.d. koja ima problem sa vlastitim otpadom, vapnenačkom prašinom koju ne smije, po nalozima inspektora, odlagati ni u krugu tvornice.

Pogodovanje tvrtki Kamen

Da bi se pogodovalo toj tvrtki Gradsko vijeće Grada Pazina (IDS) ugrađuje u Generalni urbanistički plan mogućnost nasipavanja jaruge Lakota još 2006. godine, da bi izmjenama i dopunama 2011. godine otvorilo mogućnost izdavanje dozvole za izgradnju deponije. Tvrtka Geos d.o.o. iz Rovinja vrši istraživanja i daje pozitivno izvješće.

Dana 19. veljače 2015. godine Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije izdaje Dozvolu za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom kojom se dozvoljava obavljanje djelatnosti sakupljanja i odlaganja inertnog otpada na lokaciji Lakota Pazin. Ovim su neshvatljivim, vandalskim činom oni koji bi morali štititi prirodu i okoliš dozvolili izgradnju ekološke bombe koja nam je svima nama upravo eksplodirala u lice!

U dolini koja ima status Značajni krajobraz, dakle nije dozvoljena izgradnja čak niti ona koja je moguća van građevinskih zona, dozvoljava se izgradnja deponije iznad bujice Dražej koja je povezana sa Pazinčicom, a time i sa Pazinskom jamom koja ima status Geomorfološkog spomenika prirode.

Natura Histrica ne reagira

Natura Histrica, javna tvrtka  u sastavu Odjela za održivi razvoj ne reagira usprkos 10 zaposlenih sa ciljem zaštite okoliša. Natura Histrica ne reagira ni nakon urušavanja tunela ispod deponije u svibnju i katastrofalnog zagađenja Pazinčice, Pazinske jame i svih podzemnih vodotoka Istre. Natura Histrica na poslovima Čuvara prirode ima električare i brodomontera. Stručniji dio tima svojom šutnjom ili štite nekoga ili su nekompetentni i nestručni.

Bijeli prah u kojem se osim vapnenačke prašine vjerojatno nalazi razni otpad, sintetske smole, dvokomponentna ljepila, teški metali sa bruseva, diskova i bušilica iz proizvodnih procesa Kamena d.d. teče vodenim krvotokom Istre. Više ništa nije ugroženo, jer dok je bilo ugroženo moglo se i spasiti, sada je uništeno. Vojska uhljeba pokazala je svoje pravo lice.

Cjenik za pogodovanje

Iz cjenika usluga deponije Lakota je očito da se pogodovalo Kamenu d.d. iz Pazina jer je cijena deponiranja vapnenačke prašine (otpada od rezanja i piljenja kamena)  do devet puta manja u odnosu na druge korisnike iako je vapnenačka prašina i dvostruko teža po m3 od ostalih materijala i deponira se u tekućem stanju. U cjeniku je očita nestručnost, aljkavost i nekompetentnost i po tome što je po njemu dozvoljeno deponiranje drva i željeza što je izričito zabranjeno na toj lokaciji.

Otrovna prašina je nepovratno zagadila istarski okoliš, vjerojatno će kroz prirodni lanac prehrane ući i u naše tanjure, ako već nije. Želimo da se kazne odgovorni za ovaj ekocid, da se odgovori što je poduzeto da se šteta sanira ili barem ublaži, da se Lakota očisti od prašine, sanira i zauvijek zatvori.

Lakota je nepobitno IDS-ova sramota.

Pozivamo prije svih župana Istarske županije i gradonačelnika i dogradonačelnika Grada Pazina da podnesu neopozive ostavke, a zatim i sve ostale odgovorne u javnoj upravi jer su iznevjerili povjerenje ljudi koji su im dali svoj glas“, stoji u otvorenom pismu Damira Grünbauma.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA