josip hrvatin:

'Obrazovni sustav više ne odgaja djecu pa ona napadaju nastavnike'

1
Josip Hrvatin - drugi s lijeva (foto: Glas Istre)
Josip Hrvatin - drugi s lijeva (foto: Glas Istre)

Josip Hrvatin i u narednom će mandatom razdoblju obnašati dužnost predsjednika Zajednice društava Josip Broz Tito Istarske županije, odlučeno je na izbornoj skupštini održanoj u Pazinu. Skupština je za njegove zamjenike izabrala Silvanu Barić i Čedomira Poljaka, donosi Glas Istre.

U izvješću skupštini Hrvatin je naglasio kako je u Istri stanje mnogo bolje nego u drugim krajevima Hrvatske, ali je ukupno stanje u zemlji ipak lošije nego ranije. Nažalost, kaže, Istra se na razne načine želi destabilizirati, a to se vidi i na slučaju „Uljanika“, u kojem država unatoč 25 posto vlasništva, ne želi djelovati, ali zato spašava privatni „Agrokor“. Tomu je dodao kako na natječaju za EU sredstva za komunalne potrebe nije prihvaćena prijava niti jednog grada ili općine iz Istre. To je, kao i devastaciju spomenika na događaje iz Drugog svjetskog rata, okarakterizirao je kao pritisak na „nepodobnu regiju“ i to kako ekonomski tako i profašistički. Stoga je ukazao na potrebu veće aktivnosti stranaka antifašističkog opredjeljenja, pa je pozvao na jači angažman u međusobnim kontaktima i na društvenim mrežama, ali i drugim sredstvima informiranja.

Osvrnuvši se na manifestaciju „Titovi dani u Fažani“ Hrvatin je istakao kako se ove godine na to manifestaciji okupilo više od tisuću sudionika, a značajan je i broj onih koji iz Istre odlaze na „Dan mladosti“ u Kumrovec. Uz to članovi Društava Josip Broz Tito blisko surađuju s istarskim antifašistima.

Napomenuo je i kako antifašističko djelovanje u regiji, za razliku od Hrvatske jača pa tako, dok se u Zagrebu mijenja ime Trgu Maršala Tita u Podgorici i Tivtu diže mu se spomenik, a u Ljubljani se po njemu imenuje ulica. Zato je skupština podržala prijedlog pazinskog Društva Josip Broz Tito, da se Titovim imenom imenuje jedan trg u Pazinu.     

- Svjedoci smo da sve više tonemo, kako u gospodarskom tako i moralnom pogledu, rekao je Hrvatin. Sve to nažalost prolazi uz negodovanje uskih krugova, bez javnog iskazivanja nezadovoljstva. Stoga oni koji to više ne mogu podnositi napuštaju Hrvatsku, a takvih je nažalost sve više. Osudio je i ponašanje hrvatske policije prema izbjeglicama, kao da je Hrvatska zaboravila da je tijekom Domovinskog rata bila mjesto iz kojeg su izbjeglice odlazile u druge zemlje. Na kraju je prozvao vlasti za falsificiranje prošlosti što pridonosi jačanju fašizma i rehabilitaciji ustaštva. Tomu je, dodaje, zaslužan i obrazovni sustav koji više ne odgaja djecu pa ona napadaju nastavnike. Tu je zakazao moral koji je, unatoč vjeronauku u školama, u cjelokupnoj društvenoj zajednici na niskoj razini, donosi Glas Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa