Demetlika: I novim zakonom zakidaju se brdskoplaninska područja

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

U večernjoj saborskoj raspravi 13. prosinca o Konačnom prijedlogu zakona o brdsko-planinskim područjima sudjelovao je i IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika koji je predložio ministrici Gabrijeli Žalac da cijelu Hrvatsku odmah proglasimo nerazvijenom i donesemo jedan jedinstveni zakon. - Imamo Zakon o brdsko-planinskim područjima, otocima, regionalnom razvoju, potpomognutim područjima, Program za Slavoniju i najavili ste još bezbroj programa i ja postavljam pitanje, koji je smisao donošenje svih tih zakona?, kazao je Demetlika kazavši „zašto ne slijedimo primjer uređenih zemalja kao što su Francuska, Austrija, Švicarska koje su probleme tih područja riješile jednim jedinstvenim zakonom koji je omogućio da ta područja postanu hit destinacije.“

Saborski zastupnik je nadalje istaknuo kako proizlazi da je Vladi jedino bitno da se zakoni štampaju, a da je manje bitno da li su ti zakoni jasni i provedivi. - Konkretno, ovim će Zakonom biti obuhvaćeno čak 85 gradova i općina koji će dijeliti 40 milijuna kuna, a to je u prosjeku 470.000 kuna, istaknuo je Demetlika dodavši: - Jasno je da to nikako ne mogu biti sredstva koja će bilo što promijeniti i evidentno je da predstavljaju samo kozmetički zahvat. Zar ne bi bilo bolje da imamo za sva ta područja jedinstveni jedan zakon jer za ovako minimalne promjene i minimalna sredstva nema smisla donositi toliko broj zakona.

Napomenuo je kako nije siguran da će ovakav zakon donijeti promjene nabolje, prvenstveno zato jer je suviše općenit, neodređen i nema nikakvu konkretnu mjeru te je već sada vidljivo da će se sve svesti na podzakonske akte koje donosi Vlada ili resorno Ministarstvo, što će ponovno onemogućiti dugoročno planiranje razvoja.

-Danas, sredinom prosinca kada je većina općina i gradova donijela ili je pred donošenjem proračuna za narednu godinu, ti krajevi ne znaju kakvu će korist od tog zakona imati nakon što on stupi na snagu.  Nažalost, ovo nije prvi put, ovo je već peta godina kako te općine i gradovi do zadnjeg dana zasjedanja Sabora strepe za svoje prihode, kazao je Demetlika.

U ime Kluba IDS-a, PGS-a i RI-a istaknuo je kako je zaista neuobičajeno što se donosi Zakon, a da ne postoji podatak na koga će se konkretno primjenjivati, zato što ovim Konačnim prijedlogom zakona uopće nije naveden popis onih općina i gradova na koje će se taj zakon primjenjivati.

Demetlika je naveo kako se nada da će Vlada sada zaista i ispuniti svoju obvezu izrade Programa razvoja brdsko-planinskog područja, obzirom na to da iako je Program razvoja definiran već i prvim Zakonom o brdsko-planinskom području koji je stupio na snagu još 2002. godine,  isti nikada nije donesen.

-Želim vjerovati da nam ne slijedi stara, dobro poznata hrvatska priča da se izglasa zakon, a onda da konkretni Program bez kojeg ništa nije moguće, čekamo. Od ovog Zakona očekivali smo puno više, a nadam se da vrijeme neće pokazati da smo dobili premalo, zaključio je saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa