Sponza: Opet se isključuju projekti iz Istre!

1
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Giovanni Sponza u Saboru je 13. prosinca ukazao na još jedan primjer penaliziranja istarskih projekata od strane državne vlasti. Naime, Sponza se osvrnuo na natječaj u sklopu Programa ruralnog razvoja, kojim se omogućavaju ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, čiji je krajnji rok za prijavu bio 16. studenoga. „Prilika je to prvenstveno za male i nerazvijene lokalne zajednice da značajnim financijskim sredstvima, a pričamo o milijunskim iznosima, financiraju važne projekte za svoju zajednicu i to sa stopostotnim udjelom financiranim iz sredstava Europskih fondova“, kazao je saborski zastupnik IDS-a dodajući da su od tog natječaja imali mnoga očekivanja brojni gradovi i općine,  pa tako i lokalne zajednice u Istarskoj županiji.

Naveo je da uz projektnu i svu ostalu potrebnu dokumentaciju koju je trebalo pripremiti za pravovaljanu prijavu, jedan od obveznih dokumenta kojeg je potrebno priložiti bilo je i mišljenje o potrebi provedbe procjene utjecaja zahvata na okoliš koje izdaje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Tako je, kazao je Sponza, komunalno društvo Istarski vodovod kao prijavitelj na natječaj poslalo zahtjev za davanje navedenog mišljenja a koje je u ministarstvu zaprimljeno 11. listopada ove godine. Odgovor iz ministarstva, koji je formalne naravi za 14 projekata u Istarskoj županiji koji su trebali značajno unaprijediti vodovodnu infrastrukturu u unutrašnjosti Istre stiže nakon 35 dana, preciznije 16. studenoga u 11.47 putem e-maila ili točnije svega 13 minuta prije zatvaranja natječaja!

„Ponavljam, odgovor stiže tek nakon 35 dana i točno 13 minuta prije zatvaranja natječaja. Sad neka mi netko objasni kako je objektivno i realno moguće u tih 13 minuta prijaviti 14 projekata i to ponovno s kompletnom dokumentacijom i mišljenjima, a na koje se čekalo više od mjesec dana“, istaknuo je saborski zastupnik IDS-a. Naglasio je da mu je „teško povjerovati da je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike trebalo više od mjesec dana za gotovo formalni odgovor na ovaj zahtjev kojim je praktički onemogućena prijava na natječaj ovih 14 projekata.“

„Ne znam je li ministarstvu isto toliko vremena trebalo i za dostavu mišljenja za kandidirane projekte sa ostalih područja Republike Hrvatske ili se prema istarskim projektima ponovno primjenjuju drugačija pravila te već u startu onemogućava ravnopravno natjecanje za europska sredstva“,kazao je Sponza. Napomenuo je da bi svima trebalo biti u cilju privući što je više mogućih sredstava iz EU fondova te da bi državna tijela trebala prema svima postupati na jednak način. „Ovo nije prvi put da se kažnjavaju projekti koji dolaze s područja Istre i došlo je vrijeme da se s time prestane“, zaključio je saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa