Volonterka programa kulturweit posjetila Gradsku palaču u Puli

0
Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci s gošćama
Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci s gošćama

Marie Bauer, volonterka programa kulturweit, kojeg realiziraju UNESCO komisija SR Njemačke i savezno njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, posjetila je 10. prosinca Gradsku palaču u Puli. Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci dočekala ju je srdačno ispred Grada Pule poželjevši joj dobrodošlicu. Međunarodna služba za volontere njemačke UNESCO komisije nudi ljudima između 18 i 26 godina mogućnost da provedu šest ili dvanaest mjeseci u stranoj kulturnoj i obrazovnoj politici. Svi volonteri financijski su podržani i prate se na seminarima - tako da je otvoren za sve mlade ljude u SR Njemačkoj.

Upravo je Marie dio te  priče i trenutno posredstvom Goethe-Instituta Hrvatska svoje vrijeme provodi u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli. Nakon položene mature i prije početka studija odlučila je raditi na svojim osobnim kompetencijama volonterskim angažmanom u inozemstvu. Samostalan život u novoj sredini čiji jezik ne poznaje velik je izazov za svakog mladog čovjeka, pa tako i za samu Marie, a dobrobiti koje takav angažman donosi nemjerljive su.

Tijekom svog šestomjesečnog angažmana u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Marie Bauer pomaže učenicima i nastavnicama njemačkog jezika na nastavi, ali i sudjeluje u brojnim školskim i izvanškolskim projektima. Njezina djelatnost nije ograničena samo na pulsku Lipu već posjećuje i učenike drugih pulskih škola koji uče njemački jezik i s njima održava nastavu njemačkog jezika radioničkog tipa. Održava i sate jezične animacije za učenike osnovnih škola koji njemački jezik u svojim školama uče kao izborni predmet.

Vrijedno uči hrvatski jezik, putuje Hrvatskom u društvu učenika pulske Lipe prateći ih na njihovim školskim projektima, učeći tako o zemlji i ljudima. U veljači sljedeće godine vraća se kući u Stuttgart, no u Pulu i Istru će se svakako još često vraćati. Ovo je treći volonter u sklopu ovakvog projekta koji boravi u Puli, te su izuzetno dobri rezultati i dobri utisci kako pulskih učenika tako i onih koji dolaze u Pulu, dodala je Pavletić Vesna, nastavnica njemačkog  jezika u Školi  za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

Zamjenica gradonačelnika pohvalila je hrabrost tako mlade osobe da se otisne u stranu zemlju, ispričala joj neke zanimljivosti o Puli, provela je prostorijama Gradske palače i poželjela joj puno daljnjeg uspjeha, a Školi još puno ovako divnih poznanstava i razmjena, naglasivši kako je svaka inicijativa koja poboljšava učenje stranih jezika hvalevrijedna za jedan turistički grad kao što je Pula.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa