Savjet IDS-a donio odluku o koaliciji s GLAS-om i HSS-om

2
Montaža: tportal
Montaža: tportal

Na sjednici Savjeta IDS-a održanoj 5. prosinca jednoglasno je donesena odluka da će IDS na izbore za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. izaći sa strankama GLAS i HSS. Tzv. Amsterdamskoj koaliciji pridružit će se i PGS s kojim je IDS već ranije sklopio savez i s kojim ima zajednički klub zastupnika.

„Cilj naše koalicije je stvoriti snažan oporbeni blok koji se može na pravi način suprotstaviti HDZ-u i svima koji su još desnije od HDZ-a. U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj jačaju nacionalističke i radikalne opcije. Krajnje je vrijeme da se okupimo i kažemo - dosta! Hrvatska ne smije postati Poljska. Osim toga, Hrvatska je po nizu ekonomskih pokazatelja kontinuirano najgora u Europi. To nema više nikakvog smisla i to se mora promijeniti.“, rekao je Boris Miletić i dodao: „Europski izbori bit će velik test za Europu, ali i za Hrvatsku. Naša koalicija predstavlja naprednu, otvorenu i razvijenu Hrvatsku. Siguran sam da će se Amsterdamska koalicija sljedećih nekoliko mjeseci širiti i da će postati najsnažnija opozicija HDZ-u“, zaključio je Miletić.

Potpisivanje koalicije s HSS-om i GLAS-om, na kojem će uz Miletića biti i Krešo Beljak te Anka Mrak Taritaš najavljeno je za 8. prosinca 2018.

Miletić odlazi iz Sabora zbog angažamana na EU izborima

Kao što smo već pisali, na sjednici je donesena i odluka da Borisa Miletića u Hrvatskom saboru početkom sljedeće godine zamijeni Emil Daus, načelnik općine Cerovlje.

„Amsterdamska koalicija je strateški projekt naše tri stranke kojem je cilj uspostaviti ravnotežu na hrvatskoj političkoj sceni koja je, na žalost, ozbiljno narušena u korist desnice i radikalne desnice. S obzirom na velik interes drugih stranaka, siguran sam da se radi o stvaranju širokog oporbenog bloka, što zahtijeva puni angažman. Uz Grad Pulu tu su još i europski izbori i s obzirom na velik posao i ambicije Amsterdamske koalicije, procijenio sam da je u ovom trenutku mjesto saborskog zastupnika ispravnije prepustiti osobi koja se tom poslu može sto posto posvetiti. Savjet je na to mjesto imenovao Emila Daus, čovjeka iznimne energije kojem je Istra uvijek na prvom mjestu. On će biti izvrsno pojačanje u Saboru!“, objasnio je Miletić ovu zamjenu.

Emil Daus rekao je da mjesto zastupnika shvaća kao priliku da se bori za interese Istre. „Istra je jaka jer su jaki njeni ljudi i jer smo jaki kao regija. Na žalost, državi dajemo puno, a od nje dobivamo malo. Mandat u Saboru koristit ću da se to promijeni. Svi koji me znaju, znaju da sam direktan, glasan i jasan. Tako ću nastupati i tako ću u Zagrebu zastupati sve naše  gradove i općine!“, rekao je Daus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa