Umjetnička škola Poreč:

Najuspješnija u Hrvatskoj, Sanjica Sara Radetić najbolja ravnateljica

0
Gradonačelnik Loris Peršurić i ravnateljica Sanjica Sara Radetić u Umjetničkoj školi Poreč
Gradonačelnik Loris Peršurić i ravnateljica Sanjica Sara Radetić u Umjetničkoj školi Poreč

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić posjetio je učitelje i učenike Umjetničke škole Poreč koji su nedavno okrunjeni prestižnom titulom najuspješnije glazbene škole u Hrvatskoj, a njihova ravnateljica Sanjica Sara Radetić priznanjem za najbolju ravnateljicu.

Ove vrijedne godišnje nagrade dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP), a valja istaknuti kako je Umjetnička škola Poreč među svim glazbenim i plesnim osnovnim, srednjim školama i akademijama, prva osnovna škola u Hrvatskoj kojoj je dodijeljena nagrada najuspješnije škole i jedina kojoj je ikad dodijeljena ta počasna nagrada u Istarskoj županiji.

Svečana dodjela nagrade održat će se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na dan HDGPP-a 17. prosinca 2018. godine u 20 sati, te se ovaj gradonačelnikov posjet školi dogodio u radosnom iščekivanju uručenja nagrade.

„Umjetnička škola Poreč je naš brend, zaista škola koja je učinila da se ime Poreča u najboljem svjetlu čuje u cijeloj  Hrvatskoj i šire. Rad sa djecom posebno je izazovan, zahtjevan i odgovoran posao, a kada taj rad daje ovakve izuzetne rezultate, kroz sve ove godine taj uspjeh nije nimalo slučajan. To je jedna velika sinergija svih vas u ovom kolektivu, i naravno vaše ravnateljice koja već toliko godina uspješno vodi školu. Na vaše smo uspjehe svi posebno ponosni“, rekao je gradonačelnik.

Nadogradnja škole u Kandlerovoj

Ravnateljica Radetić zahvalila se gradonačelniku na kontinuiranoj podršci koju ova ustanova ima od grada, podsjetivši i na nadogradnju škole u Kandlerovoj u 2014. godini.

„Ova nagrada veliko je priznanje za sve nas, a mi ćemo se i dalje truditi u uvjetima koje imamo i sa stalnom željom da rastemo i napredujemo, da ostanemo u samom vrhu uspješnosti“, rekla je ravnateljica.

Podsjetimo, Umjetnička škola Poreč počela je djelovati kao Osnovna glazbena škola u Poreču osnovana 1974. godine pri Narodnom sveučilištu, kasnije Pučkom otvorenom učilištu Poreč. Već punih 18 godina pod vodstvom Sanjice Sare Radetić škola se nevjerojatno razvija i doživljava svoju „renesansu“: utrostručuje se broj učenika i učitelja, proširuje se sa novim programima i odjelima, a svake se godine povećava broj nastupa i koncerata. Škola je postala sveprisutna i prepoznatljiva u Poreču. Nekad jedva primjetna škola sa manje od 100 učenika, danas je prerasla u „brend“ grada Poreča, prepoznatljiva, respektabilna, uspješna Umjetnička škola Poreč sa 289 učenika i 28 učitelja. Sanjica Sara Radetić kao tadašnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč osamostalila je školu 2014. godine i uz veliku podršku Grada Poreča proširila i poboljšala uvjete sa novom zgradom, modernom opremom i zavidnim instrumentarijem. Svih tih godina u skladu sa interesima i potrebama djece proširivala je programe škole sa gudačima, puhačima, suvremenim plesom, područnim odjelom u Vrsaru, a sve kako bi djeci i roditeljima pružila željeno obrazovanje.

Umjetnička škola Poreč konstantno kao osnovna glazbena i plesna škola sudjeluje u kulturnom životu grada Poreča i šire te je prepoznatljiva po vrhunskoj kvaliteti i rezultatima rada koji nadmašuju programe osnovnog obrazovanja. Svih ovih godina nižu se sjajni rezultati, nagrade su sve brojnije i sve više je prvih nagrada i apsolutnih pobjeda što potvrđuje predani i marljiv rad cijelog kolektiva i dugotrajnost kvalitete i motivacije što je veliki izazov u današnje vrijeme.

Samo u posljednjoj, 2018./2019. školskoj godini učenici i učitelji Škole osvojili su ukupno 96 vrijednih nagrada, od čega više od pola nagrada odnosno 60 prvih nagrada i 15 apsolutnih pobjeda. Učenici porečke škole kao pobjednici nastupali su na brojnim koncertima laureata na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Uz vrijedne nagrade, učenici su često i dobitnici posebnih nagrada te Oskara znanja. Izuzetna je i javna djelatnost.

Poticanje i motiviranje učitelja na stručno usavršavanje i javnu djelatnost

Ravnateljica kontinuirano potiče i motivira učitelje na stručno usavršavanje i javnu djelatnost. Učitelji sa svojim učenicima svake godine održe velik broj koncerata, plesnih produkcija i raznih nastupa na događanjima u gradu Poreču i na brojnim gostovanjima diljem Hrvatske i šire o čemu svjedoči ukupno 142 koncerta i plesna programa od toga 96 u organizaciji škole te 46 gostovanja.               

Uz brojne dugogodišnje projekte škole kao što su Dani klavira, Dani Harmonike, Dani gitare, Dani puhača, Dani gudača, Dani plesa, Dani škole, vrijedno je istaknuti i Međunarodno natjecanje i festival Antonio Janigro koji je od 2000. godine organizirala u Poreču. Natjecanje i Festival Antonio Janigro od skromnog, državnog natjecanja, preraslo je u svjetsko te su sudjelovali glazbenici iz raznih zemalja svijeta. Senzibilizirala je brojne sugrađane koji su raznim donacijama (i do njih 50-tak) podržavali Janigro i svi su povezivali Poreč sa natjecanjem Janigrom. Uz brojne posebne nagrade, koncerte, seminare, jedna od dugogodišnjih nagrada je i nagrada Zagrebačkih solista koji su svih ovih godina redovito u Poreču svirali sa pobjednicima koji su dolazili iz raznih krajeva svijeta, sa raznih pet kontinenata od Australije, Novog Zelanda, Japana, Kine, Koreje, Rusije, Europe do Sjeverne i Južne Amerike. Organizirala je koncerte svjetski priznatih glazbenika, članova Ocjenjivačkog suda u Eufrazijevoj bazilici, Istarskoj sabornici, Zavičajnom muzeju, Kazalištu, događaje koji su više bili primjereni velikim europskim metropolama, a nevjerojatni za grad poput Poreča o čemu su često pisali i mediji.

Osnivač je i organizator Međunarodnog gitarističkog i violinističkog natjecanja „Poreč Fest“ koje već deset godina okuplja mlade gitariste i violiniste, renomirane umjetnike i pedagoge iz zemlje i svijeta, te poklonike glazbe.

Ravnateljica Radetić inicijator je i organizator već punih 19 godina ciklusa koncerata pod nazivom „Ponovo zajedno“ na kojima u vrijeme Uskrsa okuplja bivše učenike porečke škole koji su svoje glazbeno ili plesno obrazovanje nastavili u Puli, Rijeci, Splitu, Zagrebu i inozemstvu te ih kroz ovaj projekt zajedno sa rodbinom, prijateljima i ljubiteljima glazbe i plesa prati i predstavlja kroz cijelo školovanje, kako napreduju i izrastaju u uspješne glazbenike, plesače i pedagoge.

Od brojnih projekata vrijedi istaknuti i autorske plesne predstave „Ježeva kućica“ i „Alisa u zemlji čudesa“ u režiji i koreografiji učiteljice Andreje Široki.

Također, Umjetnička škola Poreč sudjelovala je u projektu „El Sistema u Istri“ koji je provela udruga SO DO - El Sistema Hrvatska u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u Puli i Poreču, financirana od Europske unije, a sufinancirana od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa