Sponza: Britanskim gostima olakšati ulazak u Hrvatsku nakon Brexita

0

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Giovanni Sponza u Saboru se 29. studenog osvrnuo na moguće pooštravanje viznog režima za britanske goste uoči izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Naime, poučeni negativnim iskustvom kada su se prije nekoliko godina najavljivale vize za Ruse, struka iz turističkog sektora predlagala je da se niz aktivnih mjera poput financiranja predstavništava po Rusiji kako bi se lakše i brže izdavale vize i tako smanjila procedura.

No od toga, podsjetio je Sponza, „nije bilo ništa i na kraju smo izgubili velik broj ruskih gostiju. Tada smo bili primorani tražiti zamjenu u Britancima i orijentirati se na to tržište.“ - S ciljem izbjegavanja potencijalnog scenarija koji nas je zadesio nakon ulaska u EU, što je nalagalo implementaciju viznog režima prema ruskim gostima, na nadležnima u Vladi je učiniti sve kako bi izbjegli ponavljanje istog negativnog scenarija. Jer taj je scenarij, istaknuo je saborski zastupnik IDS-a, imao vrlo konkretne posljedice sa sasvim negativnim financijskim učincima na naš turizam, a time i na naše gospodarstvo.

- Upravo iz tog razloga, ali i da pokažemo da smo naučili lekciju, želimo sada  na vrijeme skrenuti dužnu pozornost na moguću problematiku koja nas može ponovo zadesiti, napomenuo je Sponza predloživši nekoliko opcija ublažavanja mogućeg problema: - Najbolja bi opcija bila brzo i efikasno izdavanje e-viza elektronskim putem, zatim mogućnost dobivanja turističke vize prilikom slijetanja na zračnim lukama u HR te, na kraju, planiranje otvaranje aktivnih viznih centara koji će moći servisirati najznačajnije emitivne destinacije iz Ujedinjenog kraljevstva prema Hrvatskoj.

- Primjera radi u Rusiji imamo trenutno 18 takvih viznih centara, naglasio je Sponza te zaključio da „nikako ne bi bilo dobro ukoliko dođe do pooštravanja viznog režima za britanske goste jer bismo u nekom drugom morali tražiti zamjenu za Britance.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa