Izložba o poljskom arhitektu i vili u Rovinju

0

U Mulitmedijalnom centru - MMC Rovinj 27. studenog svečano je otvorena izložba “Teodor Talowski u Rovinju“, u organizaciji Istarske županije i Regije Malopolske, te Pučkog otvorenog učilišta Rovinj. Županija Małopolska i Istarska županija partnerske su regije od 2013. godine i surađuju na brojnim projektima, a ova je izložba posvećena Teodoru Talowskom, jednom od najznačajnijih poljskih arhitekta kraja XIX. i početka XX. stoljeća.

Talowski je projektirao brojne crkve, kapele, stambene zgrade i zgrade javne namjene u Srednjoj i Istočnoj Europi, ali i na Jadranu. Njegovo stvaralaštvo u duhu eklektičkog modernizma iskazuje povezanost sa secesijom i historicizmom. Talowski je poznat i kao poljski Gaudi, a razlog tome što je izložba otvorena upravo u Rovinju jest vila koju je Talowski projektirao za poljskog grofa Milevskog, ljubitelja umjetnosti, a nalazi se na otoku Sv. Katarine u Rovinjskom zaljevu.

Izložbu je uvodnim riječima otvorila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja Dubravka Svetličić, nakon čega je zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom između Istarske županije i Regije Malopolska iskazao pročelnik Odjela za kulturu i nacionalnu baštinu Krzysztof Markiel. Svečanom otvorenju izložbe prisustvovali su i predstavnici Istarske županije pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica i v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić.

O samoj ideji i temi izložbe „Teodor Talowski u Rovinju” govorio je kurator i autor izložbe Tadeusz Bystrzak, prikazavši projekciju svog filma „2 kwartał Talowskiego“ te predstavivši i svoju knjigu o Talowskom koja je u Poljskoj proglašena knjigom godine. Nakon uvodnog dijela posjetitelji su mogli razgledati fotografije zgrada Talowskog te uživati u koncertu na klaviru dvoje mladih umjetnika s pulske Muzičke akademije, Ane Žalac i Andree Rojnića. 

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa