IDS: Stavite kažnjavanje ustaških simbola na dnevni red Sabora

2
Tulio Demetlika i Giovanni Sponza
Tulio Demetlika i Giovanni Sponza

Saborski zastupnici IDS-a Giovanni Sponza i Tulio Demetlika napomenuli su 26. studenog na konferenciji za medije u Saboru da je Hrvatska prošli tjedan dobila nekoliko oštrih lekcija – jednu od vlastite institucije i dvije od međunarodne zajednice.

- Prvu je dodijelila pučka pravobraniteljica u svom sveobuhvatnom i hrabrom izvješću o relativizaciji zločina NDH, u kojem se posebno ističe odgovornost državnih institucija koje ignoriraju veličanje ustaštva u Hrvatskoj i na koje odbijaju adekvatno reagirati na bilo kakvo iskazivanje mržnje i netolerancije, istaknuo je Sponza dodajući kako se takav pristup može ponovno objasniti dodvoravanjem ekstremnim skupinama.

Sponza je naglasio da je to zabrinjavajuće  „jer se posljednjih godina nesmetano tiskaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi - emitiraju televizijske emisije, u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH.“  Napomenuo je da „oni koji ne osuđuju takvo ponašanje, prešutno ga podržavaju i pridonose njegovoj normalizaciji.“

Drugu poučnu lekciju hrvatskim vlastima, kazao je Sponza, pokazala je i austrijska vlada, koja je ovih dana usvojila izmjenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola. Na tu listu, između ostalih, uvršteni su ustaški simboli. - I naši susjedi prepoznali su opasnost koju takvi pozdravi i simboli predstavljaju te su se zakonski jasno odredili da je upotreba simbola i pozdrava ustaškog režima kažnjiva.

Kod nas u Hrvatskoj, riječ je o također ozbiljnom društvenom problemu, koji zahtijeva odlučan odgovor države, pa i putem kaznenopravnih sankcija jer „situacija svakim danom sve više izmiče kontroli na način da se granica toleriranja ustaštva neprestano širi i pomiče nauštrb povijesnih činjenica.“

Sponza je zaključio da „ako grudu koja se zakotrljala ne zaustavimo na vrijeme tada se ona počinje pretvarati u lavinu. Razvijena društva i uređene države jasno su se odredili prema nacizmu i fašizmu. Vrijeme je da i Hrvatska to konačno učini!“

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika naglasio je da „osim Austrije, i Australija je Hrvatskoj jasno dala do znanja što misli o njezinom toleriranju ustaštva i propagiranju fašizma kad je odbila izdati vizu čovjeku koji su se kitio ustaškim simbolima. A od naše Vlade o svemu tome – i dalje niti riječi!“ U kontekstu svih ovih događanja, podsjetio je da je IDS u listopadu 2017. uputio u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim bi se, po uzoru na razvijene europske zemlje, zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te svih takvih simbola i parola.

- Predsjednik Sabora do dan danas nije stavio na dnevni red taj prijedlog! Tu se očito radi o čistoj manipulaciji kojom HDZ pokušava izbjeći raspravu o toj temi. Dok god ne dozvoli raspravu o tom prijedlogu, Hrvatska Vlada šalje poruku da je propagiranje ustaštva u Hrvatskoj prihvatljivo i dozvoljeno!, smatra Demetlika.

- Prijateljske zemlje donose zakone i odluke kojima se štite od fašističkih incidenata koji dolazi iz Hrvatske, naglasio je saborski zastupnik IDS-a poručivši vladajućima da su „dozvolili da se Hrvatska stigmatizira i ponovno nađe na krivoj strani povijesti.“ Iz tog razloga, Klub IDS-a traži da se zakonski prijedlog IDS-a odmah stavi na dnevni red, zaključio je Demetlika pozvavši vladajuće da se ugledaju na zemlje u koje nam mladi odlaze, a koje imaju nultu stopu tolerancije za fašizam!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa