Nekoliko stotina Porečana u procesiji povodom blagdana Sv. Maura

0

Svečanom procesijom gradskim ulicama u uzvišenom duhu, Porečani su 21. studenog proslavili blagdan gradskog patrona - Svetog Maura. Ulicama starogradske jezgre i rivom u dugoj povorci procesije isticale se relikvije ovog sveca koje se čuvaju u Eufrazijevoj bazilici.

Već petu godinu zaredom, zahvaljujući angažmanu mnogih Porečana, predstavnika civilnih i crkvenih vlasti, udruga, društava i pojedinaca, ova je svečanost ponovno ispunila gradske ulice.

Procesija s nekoliko stotina sudionika, predstavnika crkvenih i civilnih vlasti, mladih sportaša, policajaca i vatrogasaca, limene glazbe, članova istarskih kulturnih društava nacionalnih manjina, te vjernika kretala je ispred Eufrazijeve bazilike, ulicama Decumanus, Cardo, gradskom rivom gdje su je pozdravili ribari, do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom na Trg slobode i natrag u Decumanus. Nositelji relikvija u koloni praćeni su nosačima baklji i palminih grana.

Crkveni dio svečanosti

Crkveni dio svečanosti posvećenih Sv. Mauru počeo je svečanom misom u dupkom ispunjenoj porečkoj bazilici, a na kojoj je sudjelovao istarski župan Valter Flego,  gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenicima, gradonačelnik partnerskog grada Vinkovaca Ivan Bosančić,  predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus i zamjenici te delegacija prijateljskog grada Poinga iz Bavarske.

Misno slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, u koncelebraciji s metropolitom i riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i porečkim i pulskim biskupom Draženom Kutlešom, koji se na početku mise, pozdravivši na hrvatskom, talijanskom  i njemačkom jeziku, zahvalio svima koji su se založili da se današnja svečana procesija održi.

- Nakon svega što imamo, što smo stvorili ali i svega što baštinimo, pred svima nama velik je zadatak da naučimo živjeti. A još veći zadatak je da, na mjestu gdje nas je Bo podigao i postavio, da naučimo živjeti zadovoljno i sretno. Tada bi biti i živjeti došlo prije imati i posjedovati, a tom duhu trebali bi promatrati našeg zaštitnika sv. Maura, biskupa i mučenika, rekao je biskup Petanjak, čestitavši biskupiji i Porečanima njihovi dan.

Palenta i koncerti na Trgu slobode

Svjetovni dio proslave blagdana na Trgu slobode označio je već tradicionalni 17. Festival palente, uz cjelodnevni zabavni program s pozornice. Tijekom cijeloga dana izlagači su nudili palentu uz razne priloge: ombolo, kobasice, rebra, divljač, boškarina, tripice i kapuz ili pak dagnje, lignje i sipe, a nije nedostajalo ni kolača od kukuruznog brašna i palente krumpirice. Posebno iznenađenje Porečanima na njihov dan pripremio je Grad, koji je nakon svečane procesije na Trgu besplatno podijelio više od 500 porcija palente s bakalarom.

Sa pozornice su publiku zabavljali Baredinesaurusi, , dok kroz popodne slijede nastupi Orchestra Istrana, Vesne Nežić Ružić i Anelida, Porečkih delfina i Koktelsa.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KROVOPOKRIVAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA