Proračun Pule osigurava financijsku stabilnost i razvoj grada

1

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule koja je zakazana za srijedu 28. studenog, vijećnici će odlučivati o gradskom Proračunu za 2019. godinu koji je predložen u iznosu od 439.878.048,19 kuna.

„Gradski je Proračun, kao naš temeljni financijski dokument, i ove godine planiran odgovorno i realno kako bi se i dalje sačuvala stabilnost javnih financija, omogućio nastavak brojnih započetih i novih investicija u Puli te osigurao još bolji životni standard naših sugrađana. Upravo odgovornim i transparentnim odnosom prema zajedničkom novcu, stvorili smo temelje za brojne investicije, poput izgradnje kompleksa javnih gradskih bazena koji će uskoro otvoriti svoja vrata, proširenja zaobilaznice, proširenja pulskog groblja, izgradnje niza sportskih i dječjih igrališta, novih parkirnih mjesta, cijelog niza novih asfaltiranih ulica te brojnih drugih, za Puležane značajnih projekata. Rezultati su itekako vidljivi, no pred nama je još puno posla jer želimo da Pula postane još bolji, još ljepši i još uređeniji grad u kojem je ugodno živjeti, boraviti i poslovati, a predloženi proračun za iduću godinu upravo to i osigurava“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule u 2019. je planirano 205,6 milijuna kuna, odnosno 46,7 posto gradskog Proračuna, od čega će gotovo 46 milijuna kuna biti usmjereno u vrijedan Program građenja komunalne infrastrukture. Ovaj program u idućoj godini predviđa 20-ak značajnijih projekata koji će se provesti s ciljem unaprjeđenja prometne infrastrukture na širem području grada. Jedan od njih je priprema nastavka širenja pulske obilaznice na četiri trake do raskrižja s Premanturskom cestom i Ulicom Marsovog polja, za što je u proračunu osigurano 800 tisuća kuna. Za izgradnju rotora na križanju Valturske i Ulice Jurja Žakna planirano je 2,6 milijuna kuna, a za nastavak započetih radova na izgradnji kružnog toka na križanju Radićeve i Rizzijeve ulice, dodatnih 500 tisuća kuna. Za pripremu i izgradnju dijela Premanturske ceste predviđeno je 2,8 milijuna kuna, s 1,6 milijuna kuna predviđa se započeti sa rekonstrukcijom Valdebečkog puta, a za izgradnju Ulice Jasne Crnobori planirano je 1,3 milijuna kuna. Za pripremnu dokumentaciju uređenja te rekonstrukciju Giardina predviđa se nešto malo manje od 10 milijuna kuna, a za pripremu uređenja Kandlerove ulice planira se investicija u iznosu je 9,5 milijuna kuna. U izgradnju novih parkirališnih mjesta u Puli u planu je uložiti 1,4 milijuna kuna.

U 2019. godini započet će aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za izgradnju edukativnog centra, odnosno centra za poduzetništvo na lokaciji Stare Mehanike, za što je u proračunu planirano 2,5 milijuna kuna. Za aktivnosti vezane uz uspostavu sustava pametnog upravljanja komunalnim održavanjem, u 2019. godini predviđeno je pola milijuna kuna.

Proračun Upravnog odjela za društvene djelatnosti za iduću je godinu planiran u iznosu od 132,9 milijuna kuna, što je 8,5 milijuna kuna više nego u 2018. godini. U sustavu obrazovanja, za koji je predviđeno 32 milijuna kuna, zbog većeg broja učenika povećan je broj skupina produženog boravka i to po jedna skupina u osnovnim školama Šijana, Kaštanjer i Veli Vrh. Grad Pula planira osigurati troškove plaće za stručnog suradnika logopeda u Školi za odgoj i obrazovanje, a s 1,5 milijuna kuna planira podržati i pomoćnike u nastavi. Za predškolski je odgoj namijenjeno ukupno 48,1 milijun kuna, a  zbog povećanog broja djece povećan je i ukupni iznos subvencije roditeljima u privatnim vrtićima  koji je predviđen u iznosu od 8,2 milijuna kuna. Grad i dalje planira nastaviti sufinancirati mjesečne učeničke autobusne karte i stipendije te izdvajati novčana sredstva za pomoć studentima. Za razvoj sporta i niz sportskih programa, Grad Pula je predvidio 26,5 milijuna kuna.

Briga o najugroženijoj skupini građana prioritet je Grada Pule koji je u sklopu Programa socijalne skrbi za iduću godinu povećao predviđena sredstva za cijeli niz potpora u iznosu od 19 milijuna kuna.

Pula je, uz Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo. Prema istraživanju znanstvenika s Ekonomskog instituta u Zagrebu o kvaliteti života, Pula je u samom vrhu – među pet najboljih gradova u državi. Za daljnji razvoj pozitivne poduzetničke klime i poticajnog poslovnog okruženja, u 2019. godini, Grad je predvidio milijun kuna bespovratnih sredstava kao direktnu mjeru pomoći poduzetnicima u njihovom poslovanju.

Također, u 2019. predloženi su novi poticaji za mlade kroz Subvenciju kamata na kredite mladih u iznosu od 200 tisuća kuna. Riječ je o sufinanciranju kamata osobama do 40 godina starosti koji po prvi puta stječu stan ili kuću u svoje vlasništvo, čime se potiče demografska obnova društva, ali i mogućnost da mladi i mlade obitelji uz posao riješe i pitanje stanovanja.

Kao jedna od najtransparentnijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj, Grad Pula nastavio je dugogodišnju praksu uključivanja građana u izradu proračuna putem svih dostupnih kanala komunikacije, od javnih tribina uživo do e-Konzultacija i konkretnih aplikacija kao što je e-Proračun.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj će se raspravljati o Proračunu održat će se u srijedu 28. studenog s početkom, a kao i do sada, svi zainteresirani sjednicu će moći pratiti uživo putem live streama na web stranici Grada Pule http://www.pula.hr/hr/uprava/gradsko-vijece/prijenos-uzivo/

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa