performance metal gurua

'Svjedočimo formiranju najmlađeg grada u Istri, bit će ispod Labina'

0
Massimo Savić pred natpisom Hotel na Šoht (foto: Glas Istre)
Massimo Savić pred natpisom Hotel na Šoht (foto: Glas Istre)

U nedjelju poslijepodne na Pijacalu u Labinu održana je odgođena umjetnička akcija i postavljanje instalacije Labin Art Expressa XXI – Metal Guru (Massimo Savić, Dean Zahtila, Damir Stojnić) "POZZO XXI" u sklopu programa za mlade 2. Bijenala industrijske umjetnosti "Iznad zemlje". Performans je održan u povodu zatvaranja Bijenala industrijske umjetnosti a riječ je o umjetničkoj rekonstrukciji inauguracije najmlađeg grada u Istri – što nije Raša* (Arsia) već Pozzo Littorio d’Arsia, današnji Podlabin (Piedalbona). Prvobitna inauguracija održana je 28. listopada 1942., a ovodobna je dio inicijative za ustoličenje 28. listopada kao Dana Podlabina, piše Glas Istre.

- Danas svjedočimo formiranju novog grada, bit će to najmlađi grad u Istri. Grad ispod Labina u službi umjetnika i umjetnosti, umjetnosti današnjice dostupne svakome, poručio je s labinskog Pijacala Masimo Savić, naš poznati pjevač podrijetlom iz Raše i član skupine Metal Guru.

Rekonstrukcijom ovog događaja na istom mjestu gdje se održao prije 76 godina – na Pijacalu u podnožju izvoznog tornja okna Podlabin, tzv. "šohta" - Metal Guru je želio jedan fundamentalan, ali lokalnoj i široj javnosti gotovo potpuno nepoznat događaj iz povijesti Labina ponovno staviti u fokus iz perspektive današnjeg vremena, te mu pridati stvarni i zasluženi značaj oslobođen bilo kakvih političkih ili ideoloških konotacija. Projekt "POZZO XXI" najavio je i skori početak izgradnje Podzemnog grada XXI te inicirao obilježavanje 28. listopada kao Dana Podlabina. Izvedba ovog umjetničkog događaja bila je snimana u svrhu produkcije kratkog dokumentarnog filma koji će povezati inauguraciju iz 1942. i njenu rekonstrukciju 2018. godine.

U ovom umjetničkom događanju uz Metal Guru sudjelovali su Gradski orkestar Labin, KUD Ivan Fonović Zlatela, Labinske mažoretkinje te građani, uključujući 50-ak mladihsudionika programa "Iznad zemlje", za koje je prije performansa održano predavanja o lokalnoj rudarskoj povijesti i projektu Podzemni grad, kao i upoznavanje sudionika s medijem performansa te korelaciji industrijske baštine i suvremene umjetnosti. U performansu je korištena i instalacija "HOTel" kosovskog umjetnika Albana Muye, koja u sklopu ciklusa izložbi V.I.T.R.I.O.L. postavljena na krovu Lamparne i tu će biti do kraja prosinca, izvijestio je Glas Istre.

Foto: Instagram

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa