kako razvijati priobalje?

Izviždali pulskog pročelnika: 'Većina je birala nas'

0

"Ekonomski promatrano ovdje je bit problema u činjenici da se izdaju preduge koncesije za banalne razvojne sadržaje. Drugi problem je dimenzija tih sadržaja i njihova održivost. Politički problem je u tome sto privatizam postaje javnosektorska politika. Zakonski problem je da je proces netrasparentan. Kad se sve to zbroji dobiva se neokolonijalizam", zaključila je Saša Poljanec Borić nakon održanog panela.

Panel, koji je trebao poslužiti informiranju javnosti, uspostavljanju dijaloga između struke, gradske uprave i javnosti, povećanju znanja i partcipaciji građana, obilježila su dva događaja: iskazivanje bahatosti vlasti neprimjereno demokraciji te demonstrativni odlazak dva predstavnika Fakulteta ekonomije i turizma, Vitasovića i Škare, zbog "politizacije" razgovora. Podrškom organizaciji panela, FET je pokazao da razumije svoju ulogu, no neki su njegovi predstavnici na kraju pokazali netoleranciju prema javnom dijalogu i nerazumijevanje vlastite funkcije koja bi trebala biti kritičko preispitivanje djelovanja vlasti na području u kojem posjeduju ekspertizu, priopćila je Zelena Istra.

Javna sveučilišta financiraju se javnim novcem i očekuje se da budu u službi javnosti. Budući da se demonstrativni odlazak dogodio nakon što je publika izviždala pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Pule, Giordana Škuflića, zbog njegove izjave da je je većina građana Pule, obzirom da su na izborima birali njih, za ski-lift, GUP koji previđa masovnu izgradnju hotela u priobalju i dugogodišnje koncesije na velike dijelove priobalja, jedno od mogućih objašnjenja za odlazak je i nedostatak građanske hrabrosti.

Dr.sc. Saša Poljanec Borić, gošća panela sa zagrebačkog instituta Ivo Pilar, izjavila je da nije postojao razlog za odlazak s panela niti je u bilo čemu vidjela "politizaciju" i da se radilo o uglađenom javnom razgovoru i izrazito dobronamjernoj i informiranoj publici koja nije zaslužila takav tretman, koja je svojom brojnošću pokazala iznimni interes za temu, dodavši da "nema demokracije bez participacije". Izvještaj Zelene Istre o panelu sa sažetcima izlagača pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa