gastro festival u rovinju

Radili večer peruanske kuhinje a izostavili prženog zamorca

0
Pedro Miguel Schiaffino (foto: El Pais)
Pedro Miguel Schiaffino (foto: El Pais)

Turistička zajednica Istarske županije i rovinjska Maistra organizirali su 29. i 30. listopada u hotelu Lone u Rovinju Istria Gourmet Festival. Jedan od tri programa - Zvijezde dolaze u Istru okupio je svjetska imena gastronomije, poznate chefove koji su vodili poučne show cookinge i zanimljiva edukacijska predavanja. Među njima je bio i peruanski chef Pedro Miguel Schiaffino poznat po istraživanju sastojaka iz peruanske Amazone koje koristi u vrhunskoj kuhinji.

"U svom nastojanju da kroz te sastojke i okuse stvori nešto novo, Pedro Miguel predstavlja "novu gastronomsku revoluciju" koja dolazi iz amazonske smočnice", predstavili su ga na stranicama festivala. "Upotrebljavajući sve, od egzotičnog voća do ribe koja živi u jezerima i rijekama najbogatijeg ekosustava na planeti, Schiaffino istražuje biološku raznolikost i prirodne resurse svoje zemlje kako bi stvorio suvremena jela koja oživljavaju njegovu zapanjujuću kuhinju.", navodi se na stranicama festivala. 

Budući da je jedan od najpoznatijih, i Europljanima najzanimljivijih peruanskih specijaliteta prženi ili pečeni zamorac, zanimalo nas je jesu li taj egzotični - nekom možda i malo odbojni -  specijalitet nudili i gostima u hotelu Lone, no pogled na Schiaffinovu gala večeru odmah nam je dao odgovor, i to negativan. Naime, na meniju je bila sirova riba s ciklanterom, meksičkim krastavcem i zambaisu, agnelotto s karameliziranim porilukom, zatim janjetina s kamilicom i krumpirovim fondueom te svinjetina i kaktus, kao i povrće arracacha s tapiocom i fermentiranim kokosom.

Jesu li se organizatori prepali da bi navodno vrlo hranjivo i zdravo meso zamorca bilo previše egzotično ili u neskladu s običajima ovog podneblja, ili je razlog nešto drugo, ne znamo, ali je doista šteta da gosti nisu imali priliku kušati nešto izvorno peruansko iz kategorije mesa kao namirnice (unaprijed se ispričavam ako je sirova riba bila pirana ili kakav autohtoni riječni srodnik). Tim više što, ako je vjerovati Wikipediji, Schiaffinu nije strana gastronomska uporaba mesa zamorca, u Peruu poznatog kao 'cuy'. Doduše, mogli bismo reći da se gost iz Perua iskupio na svom masterclassu, gdje je tema bila podjednako provokativna. Govorilo se o otrovnoj manioki i umaku ají negro. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa