Demetlika: Smiješno je govoriti o povećanju plaće od 17 ili 30 kuna

0

U saborskoj raspravi o paketu poreznih zakona sudjelovao je i IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika te je istaknuo kako stvarne porezne reforme zapravo nema.

- Kada govorimo o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak prvenstveno se moram osvrnuti na povećanje plaća s kojim se Vlada naveliko hvali, a koje većina naših građana neće ni osjetiti, kazao je Demetlika.

Naveo je kako je smiješno uopće govoriti o povećanju plaće od 17,00 ili 30,00 kuna (ovisno o neto primanjima) jer se uistinu radi o neznatnom iznosu. - U vrijeme kada nam sve više ljudi odlazi iz zemlje, evidentno je da je trebalo donijeti zakone koji bi imali veći utjecaj na živote naših građana, odnosno koji bi spriječili svakodnevne odlaske u Irsku, Njemačku i ostale „obećane“ zemlje, a povećanje plaće od 30,00 kuna kojim se može kupiti kilogram srdela, sigurno neće spriječiti nekoga da ode iz Hrvatske.

Postavio je pitanje zašto se nije išlo s rasterećenjem svih građana RH, a ne samo onih s visokim primanjima? -Vlada naravno tvrdi da je rasterećenje išlo prema svima, no znamo da to nije istina jer što zapravo znači rasterećenje odnosno povećanje plaće ako je to neznatno i nema gotovo nikakvog učinka?

Reforma poreznog sustava pala na teret lokalne samouprave

Saborski zastupnik IDS-a smatra da je država i ovog puta pokazala premalo sluha za naše građane koji ionako teško žive.

- Smatramo kako je ova cijela reforma poreznog sustava pala dobrim dijelom na teret lokalne i područne (regionalne) samouprave te kako se ovim izmjenama i dopunama novac uzima našim građanima iz programa socijale, obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture, što znači da se smanjuju prihodi  koji su namijenjeni zadovoljavaju potreba građana na lokalnom nivou. Za taj gubitak financijskih sredstava niste predvidjeli kompenzacijske mjere iz državnog proračuna nego vrlo lukavo prebacili lopticu na lokalne uprave i otvorili mogućnost dizanja konkretno paušalnog poreza po krevetu odnosno smještajnoj jedinici kako bi zadovoljili fiskalne potrebe za zadržavanje postignutog standarda, naglasio je Demetlika.

Istaknuo je kako Klub IDS-a i PGS-a već godinama traži da se financiranje jedinica lokalne i područne samouprave decentralizira, da bi naše općine i gradovi imali konstantni i sigurni izvor financiranja, a ne da stalno ovise o centralnoj vlasti.

- Najavljeno smanjenje poreza na promet nekretnina s 4% na 3% imat će dosta negativne posljedice na proračune jedinica lokalne samouprave i to najviše na području onih općina i gradova gdje je najveći promet nekretninama te će ovakvim zakonskim rješenjem općine i gradovi koji imaju veći potencijal za promet nekretnine gubiti milijunske iznose, istaknuo je Demetlika.

Osobu koja prvi put kupuje nekretninu osloboditi plaćanja poreza

Demetlika je napomenuo da bi za naše građane bilo puno primjerenije vratiti odredbu zakona kojom bi se osobu koja prvi put kupuje nekretninu i tako rješava svoje stambeno pitanje oslobodilo od plaćanje poreza te bi se tom odredbom najviše olakšalo mladima.

Ukazao je na činjenicu kako navedeno smanjenje ide u prilog, najvećim dijelom, strancima osobito u primorskim gradovima, koji će time ostvariti još veću zaradu od (pre)prodaje nekretnina.  - Moram primijetiti da se ovakvim smanjenjem stope poreza na nekretnine nejednakost između različitih dijelova Hrvatske samo povećava, umjesto da radimo na tome da nerazvijena i slabo razvijena područja dostižu one razvijenije, a već razvijena područja da još više napreduju prema europskim standardima razvijenosti.

Na kraju, Demetlika je izrazio žaljenje što ovim paketom zakona nismo dobili pravu poreznu reformu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa