Tradicionalnom utrkom u Puli započeo Mjesec borbe protiv ovisnosti

0

Tradicionalnom utrkom na Lungomareu na kojoj je sudjelovalo stotinjak učenika osnovnih škola Veruda i Stoja, u Puli je započelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti. U tom razdoblju provodi se niz različitih aktivnosti kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti.

„Najvažnije je djelovati preventivno - Grad Pula se protiv ovisnosti bori kroz Vijeće za komunalnu prevenciju, institucije, edukaciju u školama i uz pomoć roditelja. Borba protiv droge dugotrajan je proces koji donosi dobre rezultate samo ako zajednica uloži trud i prepozna problem na vrijeme. Iz tog razloga već godinama provodimo niz manifestacija s partnerima i cijelu godinu aktivno surađujemo s brojnim udrugama i školama kako bismo spriječili pojavu ovisnosti i podigli razinu svijesti o tom zlu modernog društva“, izjavila je zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci prilikom starta tradicionalne utrke na Lungomareu. Osim zamjenice gradonačelnika, utrci je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović, a  prisutne je na startu utrke pozdravio i načelnik PU Istarske Alen Klabot.

Utrka na Lungomareu odvijala se na ruti Mornar – Gortanova uvala – Mornar gdje su po završetku utrke sudionike čekali kroasani i topli čaj.Umjesto startnih brojeva, sudionici utrke na majicama su nosili jedan od tri najbolja slogana koji su izabrani na natječaju učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola. Na natječaj su pristigla ukupno 33 prijedloga, a kao najbolji odabrani su sljedeći slogani:

''(Ne)ovisan znači biti slobodan i sretan'' (OŠ Monte Zaro, Ivan Milić, 7b),
''(Ne)ovisan znači slijediti svoj put i ne biti tuđi kaput'' (OŠ G. Martinuzzi, Erin Rupčić, 8b)
''(Ne)ovisan znači imati stav i biti zdrav'' (OŠ G. Martinuzzi, Katja Ruba, 8a).

Učenici koji su osmislili najbolje slogane osvojili su i prigodne nagrade, a imat će priliku i provesti jedan dan s pomorskom i prometnom policijom te saznati nešto više o njihovom radu.

Grad Pula će se obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti priključiti i kao suorganizator dvije sportsko edukativne akcije ''Bacimo drogu u koš'' i ''Život bez droge je prva liga'' te edukativnim predstavama koje će se odigrati u pulskim osnovnim školama. Osim navedenog, Grad financira i preventivni program koji se bavi edukacijom o štetnosti ovisnosti ''Zajedno za zdravo odrastanje'', kao i program epidemiološkog praćenja. Cilj ovih inicijativa je okretanje mladih sportu i druženju kao boljoj alternativi različitim oblicima ovisnosti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti provode Grad Pula, Policijska uprava Istarska, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije - Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, kampanja Istarske županije protiv ovisnosti Bježi-Via, Udruga kineziologa, Udruga Uzpiro Cro i Institut te Centar za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa