Demetlika u Saboru

HEP se centralizirao: 'Priključak za struju čekamo mjesecima' (video)

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika 14. studenog u Saboru je postavio pitanje ministru gospodarstva Darku Horvatu vezano za dobivanje priključka za elektroenergetsku mrežu na području Istarske županije. Naime, naglasio je Demetlika, otkada je prošle godine izvršena reorganizacija operatora distribucijskog sustav došlo je do centralizacije određenih poslova sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih. Uz to, investitori čekaju na izvedbu samog priključka od 3 do 6 mjeseci, a za veće objekte tj. za složene priključke i puno duže.

- Zato danas imamo situaciju da investitori, tj. naši građani koji žele graditi, bilo stambene ili gospodarske objekte nailaze na birokratske barikade, kazao je Demetlika dodajući da „stalno slušamo da se donose mjere kojima se potiče rast gospodarstva, kojima se skraćuju rokovi ishodovanja potrebnih dozvola, no mene zanima da li se iz ovog konkretnog primjera potiče ili koči razvoj gospodarstva?

- Mi smo na vrijeme upozoravali da će se u Istri kao u regiji u kojoj se najviše ulaže i gradi, da li je to sektor turizma, gospodarstva ili stambena izgradnja, da će se upravo takvom reformom, takvom reorganizacijom kočiti i usporavati razvoj. Nažalost, kazao je saborski zastupnik IDS-a, bili smo u pravu! 

Ministar Horvat odgovorio je da „operator distribucijskog sustava prosječno godišnje napravi oko 2 tisuće i 700 priključaka, oni jednostavniji na niskonaponsku mrežu imaju rok čekanja u prosjeku od 26 dana, dok svi drugi, puno više vremena i dana gube na provedbu javne nabave i rješavanje imovinskopravnih, nego se te procedure događaju i provode unutar HEP-a.“ Dodao je će Vlada na proljeće 2019. predložiti paket zakona na temu energetike s ciljem da se  liberalizira tržište električnom energijom te dijelom i metodologiju priključenja.

Demetlika je odgovorio da se ne slaže s ministrom oko navedenog prosjeka, napomenuvši da „kada se radila reorganizacija u samom HEP-u vezano za ODS, kriterij je bio teritorij, broj stanovnika, a nije se uzimalo u obzir broj priključaka.“

- U prvih devet mjeseci ove godine u Istri je izvršeno preko 6.000 priključaka, a istovremeno za složene priključke danas su na čekanju više od 130 priključaka, dok je samo 60, odnosno jedna trećina realizirana u ovoj godini. To znači da smo spori i da se ovim zakonom koči razvoj, naglasio je saborski zastupnik IDS-a poručivši da kad se koči razvoj svi gube, od gospodarstva, radnih mjesta, do državnog proračuna i lokalnog proračuna.

Obzirom da ODS kao energetski subjekt koji obavlja poslove djelatnosti distribucije električne energije za cijelu RH ima monopol, Demetlika je upitao zašto se u drugim krajevima Hrvatske drugačije i puno brže dobiva elektroenergetska suglasnost i sama izvedba priključka. Na kraju, Demetlika je upitao ministra da li se Istra time namjerno koči ili kažnjava, odnosno uzima na zub te je pozvao ministre Horvata i Ćorića da poduzmu konkretne mjere kojima bi se te sumnje otklonile.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa