miletić na Kongresu ALDE u Madridu:

'Ovi izbori za Europarlament prekretnica su za Europu i Hrvatsku'

2
Potpredsjednica IDS-a Katarina Nemet, predsjednik IDS-a Boris Miletić, potpredsjednica GLAS-a Diana Topčić i zastupnik u Europarlamentu Jozo Radoš
Potpredsjednica IDS-a Katarina Nemet, predsjednik IDS-a Boris Miletić, potpredsjednica GLAS-a Diana Topčić i zastupnik u Europarlamentu Jozo Radoš

Izaslanstvo IDS-a predvođeno predsjednikom Borisom Miletićem boravilo je od 8. do 10. studenog u Madridu, gdje je na poziv predsjednika ALDE Stranke, Hansa van Baalena, sudjelovalo na XXXIX. Kongresu europskih liberala.  Uz predsjednika Borisa Miletića, izaslanstvo IDS-a činili su i potpredsjednica IDS-a Katarina Nemet i zamjenik Glavnog tajnika Duško Kišberi.

U sklopu Kongresa održani su unutarstranački izbori za 3 potpredsjednika te rizničara ALDE Stranke. Dita Charanzová izabrana je za potpredsjednicu, dok su Luis Garicano i Henrik Bach Mortensen ponovno izabrani za potpredsjednike. Za rizničara ALDE Stranke potvrđen je Gašper Koprivsek.

Na Kongresu u Madridu prihvaćen je zahtjev za članstvo nekoliko utjecajnih liberalnih stranaka, pa su se tako ALDE-u pridružile stranka slovenskog premijera Marjana Šarca (LMS),  Momentum (Mađarska), MRSL (Francuska) te Progresívne Slovensko iz Slovačke. Odlučeno je također da se stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona „La République En Marche“ povezuje s ALDE-om, s kojom će zajedno ići na europske izbore.

A upravo su nadolazeći izbori za Europski parlament bili glavna tema ALDE-ov Kongresa, na kojem se usvojio Manifesto, odnosno program za Europske izbore 2019. Predsjednik kluba zastupnika ALDE-a u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt naglasio je da će „europski izbori 2019. biti ultimativna borba za očuvanje duše Europe. Za toleranciju protiv ksenofobije. Za otvorenost protiv protekcionizma. Za Europu građana protiv Europe nacionalista i populista.“

Na tom tragu, predsjednik IDS-a Boris Miletić naglasio je da će izbori za Europski parlament biti prekretnica za cijelu Europu, a time i za Hrvatsku. U svibnju 2019. održat će se zapravo svojevrsni referendum o europskim vrijednostima koje nacionalisti, populisti i radikali žele srušiti. Predsjednik IDS-a sudjelovao je također na sastanku liberalnih gradonačelnika na kojemu se govorilo o diplomaciji na gradskoj razini te na sastanku lidera europskih liberalnih stranaka.

Delegacija IDS-a iskoristila je posjet Madridu za bilateralne sastanke s predsjednikom van Baalenom te drugim istaknutim predstavnicima europskih liberalnih stranaka. Na Kongresu su sudjelovali prvi ministri Belgije i Luksemburga, Charles Michel i Xavier Better, povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, predsjednik ALDE Grupe u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt, brojni ministri te više od 1000 delegata liberalno-demokratskih stranaka iz cijele Europe.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa