tjedan istre

Europarlamentarci kušali sir i vino (video)

0
Pavel Telička i Ivan Jakovčić
Pavel Telička i Ivan Jakovčić

U razdoblju od 5. do 9. studenog u Bruxellesu se održava istarski tjedan kojim se Istarska županija po prvi puta, od kada je Hrvatska postala članica Europske unije, predstavlja Europskom parlamentu. U sklopu tjedna, u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije, organizirana je i izložba fotografija otvorena 6. studenog u središnjem izložbenom prostoru Parlamenta. Izložbu kojom su predstavljene ljepote istarske regije službeno su otvorili potpredsjednik Europskog parlamenta Pavel Telička, istarski župan Valter Flego te eurozastupnik Ivan Jakovčić kao domaćin manifestacije.

Otvarajući ovo događanje, potpredsjednik Telička kazao je da ga je Istra osvojila kao šarmantna i prekrasna, zanimljiva regija, pa i provokativna kao što je nekada bila Toskana, u pozitivnom smislu, istaknuvši da govori iz sasvim osobnog iskustva jer je Istru odavno otkrio i zavolio. Župan Flego izrazio je nadu da će posjetitelji na ovaj način moći doživjeti dio istinske Istre i pozvao ih da posjete našu regiju.

Pomno odabrane izložene fotografije prikazuju Istru kroz njezinu stoljetnu tradiciju, očuvanu prirodu i bogatu kulturnu baštinu, ali i vrhunsku enogastronomiju, koja sve više čini regiju prepoznatljivom turističkom destinacijom na svjetskoj razini. Autori fotografija iznimni su umjetnici koji u suradnji sa županijskom turističkom zajednicom već niz godina značajno pridonose promociji Istarskog poluotoka: Renco Kosinožić, Igor Zirojević, Julien Duval, Petr Blaha, Studio Sonda, Vladimir Bugarin, Đani Celija, Dejan Hren i Danijel Bartolić.

U centralnom dijelu izložbenog prostora nalazi se skulptura koze, zaštitni simbol poluotoka, rad poznatog, prerano preminulog, istarskog umjetnika i dizajnera Predraga Spasojevića, čijem je cjelokupnom stvaralaštvu Jakovčić u pozdravnom govoru odao posebno priznanje, istaknuvši njegov neizbrisiv doprinos promociji Istre kao regije ne samo sunca i mora, već poluotoka s dušom. Predstavljajući izložbu, kazao je da ona otkriva tek djelić stoljetnog nasljeđa, ali isto tako i dijela baštine kojeg je Istra stvorila posljednjih dvadesteak godina.

Uz izložbu fotografija, predstavljanje Istre u Europskom parlamentu prati i degustacija lokalnih proizvoda. Uvaženi zastupnici i brojni posjetitelji Parlamenta tako imaju priliku kušati ekstra djevičansko maslinovo ulje Chiavalon, sireve iz žminjske mljekare Latus i istarski pršut Dujmović kao i vina iz selekcije Vinarije Kozlović te razgledati i ponijeti sa sobom neke od zanimljivih popratnih materijala Turističke zajednice Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa