inicijativa naš potok

Prijavili zagađenje Pazinčice, evo što su im nadležni odgovorili"

0

"Nažalost, sa svakim novim vjetrom i kišom nove količine otpada s odlagališta Lakota dospijevaju u vodu i okoliš Pazinčice. Građani nam već nekoliko dana šalju zabrinute poruke, fotografije i video materijale s pritoka Lakote. Objavljivali smo i prijavljivali, a osim iznimno obilatog istjecanja bijelog taloga primijećene su jako velike količine pvc otpada, pretežito ostataka vreća s Lakote. Nedavno su građani sami organizirali malu akciju čišćenja na Pazinskom krovu i sakupljeno je tri vreće isključivo tih pvc traka/ostataka.", navodi se u priopćenju koje je našem portalu poslala Građanska inicijativa Naš potok. U nastavku ga prenosimo u cijelosti.

"Sukladno svemu, podnijeli smo prijavu Naturi Histrici, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike - višoj inspektorici zaštite prirode mr. sc. Mirjani Fonjak. Dobili smo odgovor ravnateljice Nature, Silvie Buttignoni: " Natura Histrica je poduzela sve što je u njezinoj nadležnosti. Sanacija odlagališta je u tijeku." Također, uputili smo dva pitanja pročelniku Klimanu, gradonačelniku Renatu Krulčiću i predsjedniku uprave Usluge d.o.o Draganu Šipraki.

1. Da li se sanacija odlagališta kreće prema planu i kada možemo očekivati da se istjecanje zaustavi?
2. Hoće li i tko počistiti sav taj otpad prije nego li ga vjetar opet raznese svuda po Pazinčici i Jami?

Dobili smo odgovor pročelnika Elvisa Klimana, iz Grada Pazina - upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo kojeg ovim putem prenosimo u cijelosti:
"Poštovani, Nastavno na Vaš upit u nastavku dajem odgovore na Vaša postavljena pitanja:
1.) Prema informacijama dobivenim od strane Investitora (Hrvatske vode- VGO Rijeka) teško je sa sigurnošću navesti točan rok završetka izvođenja radova koji, ujedno, znači i uspostavu funkcionalnosti sustava. Naime, radi se o kompleksnom zahvatu i gotovo je nemoguće isključiti mogućnost nastanka otegotnih okolnosti tijekom gradnje. Vremenske neprilike uslijed kojih nije moguće ili je otežano izvođenje radova također su od bitnog utjecaja na planirani rok dovršetka. Kako smo Vas već ranije izvijestili radovi se planiraju izvesti tijekom mjeseca studenog ove godine. Zasada nije došlo do značajnijeg poremećaja planirane dinamike izvođenja radova te se uspostava sustava očekuje krajem tekućeg mjeseca.
2.) Čišćenje otpada je u tijeku i bit će dovršeno u nekoliko narednih dana. Nadam se da sam odgovorio u svemu na Vaša postavljena pitanja. Ukoliko Vam je potrebna koja daljnja informacija slobodno se obratite."

Kaže se da kiša najčešće ispere tragove i dokaze no u ovom slučaju samo nam još jasnije i glasnije pokazuje na nemar odgovornih. Pazin i Potok imaju budne građane i građanke koji najčešće brzo primijete kada se nešto događa te to i dojave ili kada god je to moguće sami se organiziraju i sami riješe problem. Unatoč (ne)odgovorima nadležnih, važna pitanja koja brinu su: Koliko će još taloga isteći u Potok, Jamu i koliko će smeća vjetar otpuhati po obližnjem okolišu?", zaključuju u Incijativi Naš potok. (Foto: Incijativa Naš potok)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa