Glorija Paliska:

Vraćanjem Karlote Općini Raša Vlada je 'vratila dite materi'

0
Glorija Paliska, načelnica Općine Raša
Glorija Paliska, načelnica Općine Raša

„Lani smo proslavili 80. rođendan naše Raše, ove godine slavimo 25 godina postojanja Općine Raša“, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Raše Željko Zahtila otvarajući svečanu sjednicu povodom Dana Općine Raša, 4. studenoga.

Sjednica je održana u djelimično obnovljenoj dvorani bivšeg kina.Među uzvanicima nalazili su se pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, saborski zastupnik Tulio Demetlika, zamjenica župana Giusepina Rajko, predstojnik državne uprave Istarske županije Dražen Janušević, zamjenik gradonačelnika Labina Zoran Rajković, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, načelnik bratimljene Općine Velika Vlado Boban, gradonačelnik bratimljenog grada San Giorgio di Nogaro Roberto Mattiussi, načelnik općine Svete Nedelja Gianvlado Klarić i zamjenik načelnika općine Kršan Roman Carić. Pozdravne riječi okupljenima uputili su Udovičić, Rajković, Rajko, Boban i Mattiussi.

Pozitivan trend u svim područjima

Zahtila je naglasio da ga raduje što Općina Raša nastavlja pozitivan trend u svim područjima iz djelokruga poslova jedne lokalne samouprave. „Takvom napretku svakako pridonose važne odluke Općinskog vijeća. One su u najvećoj mjeri donesene jednoglasno, uz konstruktivne rasprave. Složni smo bili i kod povratka u zajednički projekt izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda, Aglomeracije Labin-Raša-Rabac, a nakon što smo s našim partnerima u projektu pronašli zajednički jezik oko lokacije i standarda pročistača.

Od važnijih dokumenata u posljednjih godinu dana, vrijedi izdvojiti usvojenu Strategiju razvoja poljoprivredne proizvodnje na području Općine Raša. Sa željom da strategija bude što kvalitetnija, u njenu smo izradu uključili javnost, sudjelovali su predstavnici OPG-ova, obrta te zakupaca zemljišta u Raškoj dolini. Strategija je važna jer je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu raspolaganje zemljištem i raspisivanje natječaja s države prenio u ovlast gradova i općina“, kazao je predsjednik raškog općinskog vijeća.

Strateški važnim smatra i donesene dokumente prostornog uređenja, urbanističke planove uređenja naselja Trget i Turističkog punkat Kršćin. K tome je pokrenuta procedura izrade Urbanističkog plana naselja Drenje u cilju omogućavanja gradnje i turističkog razvoja uz očuvanje prostora.

„Općinsko vijeće Općine Raša opredijelilo se i za udruženi nastup radi osiguranja uvjeta za kvalitetan, sadržajan život djece u našoj sredini. Donesena je, naime, odluka o uključenju u akciju Gradovi i općine - prijatelji djece, koja se provodi u sklopu Saveza društava Naša djeca. Vjerujem da ćemo zaslužiti takvu laskavu titulu. Ovo je logičan nastavak aktivnosti usmjerenih na naše najmlađe, a nakon što je Općina Raša ulaganjima osigurala uvjete za boravak sve djece u jaslicama i vrtiću“, rekao je Željko Zahtila.

Osiguran boravak za svu djecu jasličke i vrtićke dobi

Osvrnuvši se na Zahtilinu izjavu da je Općina Raša odlučila biti prijatelj djece, načelnica Glorija Paliska rekla je: “Jedna od prvih odluka bila je osigurati uvjete za boravak naših najmlađih. Danas imamo osigurane uvjete za boravak sve naše djece vrtićke i jasličke dobi.

Nekako u isto vrijeme krenuli smo u postupak sređivanja i rješavanja imovinsko pravnih odnosa za našu osnovnu školu, znajući da je to dugotrajan proces, ali i preduvjet za bilo kakvu obnovu. Sve zajedno smo uložili gotovo 800 tisuća kuna. Danas, četiri godine kasnije, smješkamo se zadovoljno i sa zahvalnošću gledamo prema Istarskoj županiji.

U energetsku obnovu školske zgrade, preraspodjelu te adaptaciju prostora, uvjete za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, te uređenje okoliša uložit će se više oko 9,3 milijuna kuna. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je sufinanciranje od 1,2 milijuna kuna, a Županija će preostali dio sredstava osigurati iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, te iz Proračuna Istarske županije.Veliko hvala na izuzetnoj podršci, upućujem županu Istarskom, gospodinu Valteru Flegu.“

Darovana zemljišta obilježila godinu

Načelnica je izdvojila dvije kapitalne odluke Vlade RH o darovanju zemljišta koje su obilježile ovu godinu: početkom godine Općini je darovano zemljište za proširenje groblja na Skitači, gdje su radovi u tijeklu, a sredinom rujna darovano je zemljište nekadašnjeg kamenoloma Karlota.

„Rašu je rudarski život odredio, ona se njime ponosi. Reći ću ovdje da je time Vlada „vratila dite materi“ jer znamo da je na leđima Karlote izgrađena Raša. Zamisao nam je posjetiteljima pribiližiti svijet rudara, kroz nesvakidašnje podzemne avanture, a kroz multimedijalni centar izgraditi muzeje rudarstva i europskih totalitalizama i pretvoriti ovaj prostor u jedinstveni sadržaj u našoj državi koji nudi cjelogodišnji turistički proizvod. Zato i ovom prilikom zahvaljujemo Vladi RH što je prepoznala veliki potencijal Raše, što je prepoznala da je Raša grad s pričom. Imamo za razviti cjelogodišnji turistički proizvod, imamo motiv dolaska u Rašu i Istru“, istaknula je Paliska.

Općina želi ulaganja u hotelske kapacitete

Izgradnju kolektorske mreže sustava odvodnje u naselju Sv. Bartol, koja bi trebala biti dovršena do kraja ove godine izdvojila je kao veliki inftrastrukturni projekt. Vrijedan je 5,4 milijuna kuna, a u cijelosti ga financira Istarski vodozaštitni sustav Buzet bespovratnim sredstvima iz Programa za ruralni razvoj RH.

Od projekta komunalne infrastrukture financiranih iz općinskog proračuna navela je izgradnju mrtvačnice u Sv. Lovreču vrijednu 1,5 milijuna kuna, višemilijunska ulaganja u plaže, šetnice i parkirališta u Trgetu, Ravnima i Sv. Marini, postavljanje javen rasvjete i brojnih dječjih igrališta te uspotavu makadamskog puta Kunj – Most Raša, koja je u tijeku.   

„Sve nabrojano sigurno doprinosi izuzetno dobrim rezultatima i ove turističke sezone, gdje bilježimo rast od šest posto u dolascima i u noćenjima. Ipak, ostaje nam jedna želja, a to je da se na našim prostorima realiziraju ulaganja u hotelske kapacitete“, kaže raška načelnica.

Osim rada na infrastukturnim projektima, Općina veliku pozornost pridaje događajima koji su obilježili njenu prošlost, a to su tekovine antifašističke borbe i domovinskog rata, koje obilježava i na taj način ostavlja poruku budućim generacijama.

„Ove smo godine, po prvi put organizirali izložbu u prostoru koji smo obnovili u centru naselja Barbići, izložbu koja govori o spaljenim selima u našem okruženju i velikim ljudskim žrtvama koje su podnesene. Izložbu je postavilo Istarsko povijesno društvo iz Pule“, rekla je Paliska.

Ekologija i komunikacija

Osvrnula se i na istjecanje nafte u Raškom zaljevu: “Tog četvtrka, 21. Lipnja, kad smo zatvorili vrata Općine i krenuli  na produženi vikend nitko nije mogao niti zamisliti da će nam se samo nekoliko sati kasnije, točnije u petak ujutro, 22. lipnja, desiti ekološki incident velikih razmjera u Raškom zaljevu. Događaj je to koji je pokazao svu operativnost naših ljudi, operativnih snaga Županijskog operativnog centra, civilne zaštite, vatrogasaca, naših komunalaca, mještana, svih koji su na bilo koji način pomogli. Događaj je to, lekcija, iz koje baš svim moramo naučiti i učiniti sve kako se nikad više ne bi ponovila.“

U konačnici je načelnica Glorija Paliska naglasila važnost komunikacije Općine s njenim žiteljima: Komunikciju i razmjene mišljenja smatramo iznimno važnom – bilo da se radi o uspostavi puta u naselju Kunj, izgradnji kanalizacije u naselju Sv. Bartol, o posljedicama ekološkog incidenta i razgovorima s iznajmljivačima s područja Trgeta ili o temama na građanskom satu u Koromačnu.“

Vlada podupire projekte Općine Raša

Pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić istaknula je da je malo svečanih sjednica na kojima oni koji općinu vode govore s takvim žarom o svom radu za dobrobit njenih građana.

„Ako je projekt dobar, ako se vidi stvarna želja da se nešto napravi za dobrit sugrađana, nitko takav projet neće odbiti. Ja vam čestitam i želim vas svu sreću u budućem radu. Ministarstvo turizma će poduprijeti i nastojati podupirati sve projekte kao što je Centar za posjetitelje kojeg danas otvarate. To je prva faza projekta koji bi trebao biti nastavljen u ovoj prostoriji (bivša kino sala, op.a). Naravno da ćemo poduprijeti i projekt koji slijedi u kamenolomu Karlota. Vlada je projekt prepoznala i vratila zemljište Općini na korištenje. Uzimjaući u obzir i to da podupirate demografiju, mislim da općina Raša ima svijetlu budućnost“, poručila je Udovičić.  

„Lijepu našu“ i „Krasna zemljo“ izveo je Gradski orkestar Labin. Dramska grupa OŠ Ivan Batelić Raša pod vodstvom Hasnije Karlović u sastavu Antonio Lazarić, Aidin Mrkaljević, Ema Miletić i Elin Zenzerović izvela je kratku predstavu. Svojim pjevačkim umijećem pljesak je izmamio Diego Zulijani, jedan od dobitnika Priznanja Općine Raša. Program svečanosti vodila je Aida Suljić, učenica OŠ Ivan Batelić Raša. (Tekst: Robi Selan, foto: Roberto Matković)

Željko Zahtila, predsjednik Općinskog vijeća Raše

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa