U moru kod Umaga nestao surfer: Oluja mu je uništila jedro

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o potražno – spasilačkoj akciji za nestalom osobom u Istarskom akvatoriju pokrenutom 29. listopada. Policijski službenici i 30. listopada nastavljaju tragati za 47-godišnjim Slovencem, koji je nestao dan ranije u poslijepodnevnim satima prilikom surfanja u moru kod Umaga. Uz policijske službenike, koji za nestalom osobom tragaju na kopnu i moru, mjere traganja poduzimaju i vatrogasci, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, a spasilačkom akcijom koordinira lučka kapetanija.

Službenici MRCC Rijeka 29. listopada u 17.02h, posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Pula, zaprimili su dojavu očevidaca o dvojici surfera (wind i kite) u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru, do trenutka kada su obojici uništena jedra te su pali u more, slijedom čega je pokrenuta potražno – spasilačka akcija, u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula i mjesno nadležnom Lučkom ispostavom Umag.

Službenici LK Pula u 18 sati javili su u MRCC Rijeka kako je jedan od dvojice surfera uspio samostalno doplivati do obale u blizini Umaga, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula u daljnje medicinsko postupanje.

S obzirom na vremenske prilike na moru, nije bilo moguće poduzeti pomorsku potragu, za što je iz MRCC Rijeka, uz raspoložive službenike LK Pula, angažirana Policijska uprava Istarska i Javna vatrogasna postrojba Pula, čiji službenici i pripadnici obavljaju kopnenu potragu, odnosno, tijekom noći dežuraju na pozicijama uz obalu, na kojima je predviđena pojava nestalog surfera sukladno morskim strujama i smjeru vjetra. O događaju je obaviještena i Obalna Straža RH kako bi pripravili vlastite raspoložive pomorske i zračne potražno – spasilačke resurse, u slučaju potrebe za angažiranjem, a ovisno o razvoju vremenskim prilika na moru i kopnu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa