Evo kako je bilo na Danima gljiva u Brtonigli! (foto)

0
Pobjednici u pripremi gljivarskih kotlića
Pobjednici u pripremi gljivarskih kotlića

U subotu 27.10.2018. u Brtonigli započeli su tradicionalni Dani gljiva koji su ove godine proslavili svoje 16. izdanje. Prisutnima, na otvorenju, obratili su se Željko Ružić, predsjednik gljivarskog društva Bujštine „Boletus“ i Paolo Klarić, načelnik općine Brtonigle. Uz iskazivanje velikog zadovoljstva što se tradicija nastavlja, istaknuli su da na ovoj manifestaciji, navedeno društvo će proslaviti punoljetnost, tj. 18.godinu postojanja i vrlo aktivnog rada. Slavilo se tortom od gljiva od 10 kilograma i njenim besplatnim dijeljenjem prisutnima, koji su ujedno uživali u mnogobrojnim delicijama od gljiva i ostalih autohtonih jela.

U međuvremenu razna gljivarska društva iz Hrvatske, Slovenije i Italije, natjecala su se u branju gljiva, kako bi u konačnici komisija ocijenila „ulov“ i klasificirala pobjednike po kategorijama, kako slijedi:

Najljepša gljiva - gljivarsko društvo  Delnice
Najveća gljiva - gljivarsko društvo Labin
Najljepše aranžirana košarica gljiva – gljivarsko društvo Sežana (Slovenija).

Uz proglašenje pobjednika, dodijeljena su i priznanja, prilikom čega su  prisustvovali i članovi Upravnog odbora Mikološkog saveza Istarske županije na čelu kojeg se nalazi Željko Ružić. Među uvaženim gostima, nalazio se i prof. Romano Božac, prvi predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza i voditelj Muzeja gljiva u Zagrebu, prvog takvog muzeja na svijetu koji broji oko 1.500 različitih primjeraka gljiva.

Program se nastavio uz Anelide koji su tijekom cijelog popodneva zabavljali prisutne odličnom glazbom i animacijom. U nedjelju, 28. listopada, program se nastavio uz izložbu gljiva koja je bila prisutna i prethodnog dana, uz više od 200 komada jestivih, nejestivih, otrovnih i smrtno otrovnih gljiva. Uslijedilo je natjecanje u pripremi gljivarskih kotlića. Na istome su se natjecala gjivarska društva i pojedini načelnici/gradonačelnici s područja Bujštine.

Nakon višesatne pripreme ovog ukusnog jela uslijedilo je proglašenje pobjednika u kojemu su najveći broj  bodova komisije dobili u kategoriji:

GLJIVARSKA DRUŠTVA:

Gljivarsko društvo Bujštine „Boletus“ (sjedište u Brtonigli)
Gljivarsko društvo Sunčanica iz Samobora
Gljivarsko društvo Giordana  iz Kaštelira (Poreč)

NAČELNICI I GRADONAČELNICI:

Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja
Paolo Klarić, načelnik Brtonigle
Claudio Stocovaz, načelnik Grožnjana     

Svojom prisutnošću, događaj su uveličali zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko i voditelj Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, Mladen Milohanić sudjelovavši u dodjeli nagrada i priznanja. Iako je nedjelju obilježila obilna kiša popraćena jakim vjetrom, najhrabriji posjetitelji ipak su došli u šator u centru Brtonigle, te su uz ukusna jela uživali i u nastupu Zajednice Talijana Nova Vas i glazbenu manifestaciju Alfa time banda.

Cijeli događaj je bio uljepšan  izložbom dječjih radova dječjeg vrtića i osnovnih škola Brtonigle, a posebnu ljudskog i humanost pokazao je organizator manifestacije, tj. udruga Boletus, koji je organizirao hvalevrijednu akciju u kojoj će zaradu od prodaje porcija iz gljivarskog kotlića usmjeriti u opremanje Dječjeg vrtića Kalimero iz Brtonigle.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa