Deseci tisuća sadnica za Pulu: 'Težimo dotjeranom urbanom središtu'

0
U održavanje zelenih površina u Puli uloženo 8 milijuna kuna
U održavanje zelenih površina u Puli uloženo 8 milijuna kuna

Djelatnici Pula Herculanee odjela Hortikultura ovih dana intenzivno rade na uljepšavanju brojnih zelenih površina diljem Pule. „Hortikulturno uređenje grada ima veliki značaj, imperativ je jer težimo urednom, uređenom i dotjeranom urbanom središtu tri tisuće godina staroga grada“ naglasio je pulski gradonačelnik Boris Miletić. Grad Pula pozitivan je primjer grada koji ima veliki broj zelenih površina što se smatra ključnim u podizanju kvalitete života nekog područja. Naime, čak preko 43 posto površine grada obuhvaćaju zelene površine različitih namjena; za sport i rekreaciju, javne zelene površine, zaštitne zelene površine.

Budući da je jesen vrijeme sadnje nekih vrsta sezonskog cvijeća poput tratinčice, potočnice, maćuhice i lukovica, tijekom listopada, do sada, je posađeno preko 12.000 sadnica sezonskog cvijeća i 4.000 lukovica na desetak lokacija u gradu (Trg Republike, Koparska ulica, Zlatićev trg, Ulica Mate Balote, Park kralja Petra Krešimira IV., Valerijin park, Huguesov park, Marulićeva ulica, Vidikovac…).

Planirana je sadnja ukupno 15.000 sadnica sezonskog cvijeća i 5.000 lukovica tulipana. Od sezonskog cvijeća sade se tratinčice u više boja te plave potočnice i četiri sorte tulipana, a svojim bojama i oblicima razveselit će nas tek u proljeće. Sve se gredice prethodno prekrivaju humusom, a adekvatna gnojidba omogućit će mladim sadnicama brže i bolje prilagođavanje novim uvjetima rasta i razvoja. S pripremom gredica i sadnjom istih nastavit će  se i sljedećih dana i to na Ulici Prekomorskih brigada (križanje sa Palisinom ulicom), Velom vrhu, Koparskom naselju…

Blaga jesen pogodovala bujanju

U tijeku je nabava 200 trajnica za uređenje 20 kamenih vaza na nekoliko lokacija u staroj gradskoj jezgri (Forum, Ul. Sergijevaca, Kandlerova ulica, Riva Ul. Sv. Teodora) koje će im dati novi, jesensko-zimski izgled. Nakon sadnje cvjetnih gredica i vaza pristupit će se sadnji ukrasnog grmlja i stabala na više lokacija u gradu. Do kraja godine planira se (do)sadnja ukrasnog bilja i trajnica na više lokacija u gradu kao i sadnja 20-ak stabala kako bi se bogat biljni fond Pule učinio još bogatijim.

Obzirom na skori blagdan Svih svetih uređuju se prilazi gradskom groblju, kose se zelene površine te sakuplja i odvozi listinac. Nastavlja se sa košnjom i po gradskim četvrtima i po pulskoj zaobilaznici. Do sada blaga jesen pogodovala je bujanju grmova i živica koji se intenzivno orezuju i oblikuju ovisno o vrsti živice i lokacijama na kojima se nalaze. Istovremeno se iste okopavaju i pljeve od korova kako bi se dobio uredniji izgled površina, ali i postigli bolji uvjeti za prezimljavanje biljaka.

Do sada su tako uređene površine na ulazu u grad iz pravca stancije Peličeti, veliki rotor i pripadajuće mu površine, živica na Trgu Republike, a dijelom i površine na Trgu kralja Tomislava i u Mutvoranskoj ulici gdje se radovi nastavljaju. Sa plijevljenjem, okopavanjem i orezivanjem novoformiranih površina na pulskoj zaobilaznici od Šandaljske do Premanturske ulice započet će se slijedećih dana. Svi grmovi i živice u parkovima također su predmet redovnog održavanja.

Orezivanje stabala je zahtjevan i stručan posao koji se, osim u hitnoćama, obavlja u periodu mirovanja vegetacije, dakle u jesenskim i zimskim mjesecima pa su stoga djelatnici Hortikulture vrlo aktivni i po tom pitanju. Samo tijekom listopada na raznim lokacijama u gradu orezano je preko 50 stabala koja su svojim krošnjama zaklanjala vidljivost, prometne znakove ili predstavljala opasnost za ljude i imovinu. Tako su temeljito orezana stabla sofora u Kranjčevićevoj ulici, uklonjene su suhe i polomljene grane sa velikog alepskog bora u Parku Franje Josipa I., orezana su stabla akacije i oraha u Ulici Monte Cappelletto te uklonjena suha stabla u Ulici Marsovog polja, u Ulici Fižela, u Parku kralja Zvonimira te kod zdravstvene stanice Veruda.

Postavljeno 20 novih klupa

Postavljeno je 20 novih klupa na različitim lokacijama u gradu po gotovo svim mjesnim odborima prema potrebama i željama građana, a u sklopu malih komunalnih akcija. Planirano je nasipavanje tucanika po stazama u parkovima gdje god je to potrebno kako bi se u nadolazećem jesensko-zimskom razdoblju izbjeglo stvaranje lokvi na parkovnim stazama i omogućilo nesmetano korištenje istih.

Što se tiče kompletnog „make overa“ postojećih parkovnih površina do kraja godine je na redu uređenje dviju parkovnih površina smještene na vrlo atraktivnim pozicijama u gradu. Uređenje „Serpentine“, koja se nalazi neposredno uz južnu stranu pulske Arene, obuhvatit će radove na izvođenju staza, postavi cor-tena, nasipavanju nove plodne zemlje i humusa, sadnju 118 sadnica visokih grmova (lovor i tobirovac), 819 sadnica niskih grmova i trajnica (abelija, lavanda, lonicera, genista, ružmarin, kadulja…) postavu 440 m2 travnog tepiha i 213 m2 prekrivača tla (bršljan) te postavu sustava za zalijevanje. Vrijednost hortikulturnih radova iznosi 553.348,02 kuna.

Grad Pula već niz godina ulaže znatne napore u oplemenjivanju i očuvanju, te održavanju tih zelenih površina kao i obogaćivanju istih kroz hortikulturna uređenja dječjih igrališta, sportskih zona, trim staza, i ostalo. Na taj se način dodatno doprinosi ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka, a vezanih uz zaštitu života i zdravlja ljudi, zaštitu biljnog i životinjskog svijeta, biološke i krajobrazne raznolikosti, očuvanje ekološke stabilnosti, te sprječavanju i smanjenju onečišćenja okoliša i uspostavljanja njezinih regeneracijskih sposobnosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa