Jakovčić

Jakovčić: Na America First moramo odgovoriti Europe First

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

„Ne reagira li odlučno i ne primijeni li dodatne mjere zaštite, Europa će za deset godina izgubiti svoju brodograđevnu industriju“, istaknuo je 26. listopada eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) sudjelujući u raspravi na plenarnoj sjednici o mjerama zaštite europske industrije na globalnom tržištu.

„Svijet se ubrzano mijenja, a bitno su se promijenili i odnosi na globalnom tržištu. U Sjevernoj Americi netko viče „America First“. Na istoku, Kina grabi naprijed sve većim koracima. A Europska unija, u tom promijenjenom svijetu, još uvijek igra po starim pravilima“, kazao je Jakovčić.

„Mi se zalažemo za takav svijet u kojem će biti više pravde, poštenja, jednakosti, poštene konkurencije i demokracije. No i s lijeva i s desna, s istoka i sa zapada Europe pušu neki drugačiji vjetrovi. Europska komisija i Europski parlament trebaju zajednički pripremiti alternativni pristup izmijenjenim odnosima na globalnom tržištu“, poručio je zastupnik IDS-a te nastavio:

„Moramo razmisliti trebamo li na poruku „America First“ odgovoriti s „Europe First“. Mi smo ti koji moraju zaštititi radna mjesta u Europi. Jer, nastavimo li s pretjerano liberalnom politikom uskraćivanja obilnije pomoći europskoj industriji i nedovoljne socijalne osjetljivosti, našu industriju ne čeka dobra budućnost.“

„Ako ne reagiramo odlučno u zaštiti naše industrije i radnih mjesta tada ćemo populistima otvoriti dodatni prostor za napad na našu dobronamjernu politiku“, upozorio je Jakovčić.

Globalizacija može i pomoći i odmoći Europskoj uniji, kazao je Jakovčić pozvavši institucije EU-a da „zaštite i zadrže snažnu industrijsku bazu Europe“.

U tom kontekstu Jakovčić je posebno izdvojio brodograđevnu industriju koja je „u mnogim članicama Unije nestala“.

„Na žalost, postoji mogućnost da se  brodogradnja ugasi i u Hrvatskoj. Svjesni smo da dio razloga poteškoćama s kojima se suočavaju hrvatska brodogradilišta leži i u vlastitim slabostima, no stanje u mnogim drugim članicama EU-a je vrlo slično“, rekao je Jakovčić.

Podsjetio je da je na konferenciji, koja je pod nazivom “Budućnost europskog sektora pomorske tehnologije” nedavno održana u Europskom parlamentu, zaključeno kako će Europa, ne promijeni li nešto, „za deset godina izgubiti brodograđevnu industriju“. 

„Pozivam Europsku komisiju da iskoristi alate koji joj stoje na raspolaganju te da kroz postojeće programe, poput LeaderSHIP 2020, i kroz nove programe žurno pruži potporu brodograđevnoj industriji koja izravno zapošljava pola milijuna radnika, a neizravno i puno više“, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa