spor s rockwoolom

Kažnjeni Rupnik: Čudi nas da nije kažnjena i predsjednica države

0
S konferencije Zelenog saveza
S konferencije Zelenog saveza

„Potrebno je upoznati javnost, da je tvrtka Rockwool putem svoje advokatske kuće iz Zagreba u sporu s našom strankom, uz odobrenje pravosuđa u Puli prekršila povelju UN, potpisane i ratificirane sporazume i konvencije, kao što su npr. Kyoto, Arhuška konvencija i pogotovo Pariški sporazum i čudi nas kako nije kažnjena predsjednica naše zemlje, koja se je usudila potpisati Pariški sporazum bez odobrenja sudskih vlasti u Puli i da bude još komičnije, da je taj sporazum ratificirao Sabor. Općinski sud je grubo prekršio i naš Ustav, jer nisu dozvolili svjedočenje građanima i niti stručnjacima u našoj zemlji.“, rekao je predsjednik Zelenog saveza Josip Anton Rupnik na konferenciji za novinare nakon što je nepravomoćnom presudom Općinski sud u Puli presudio da je Rupnik dužan platiti 20.000 kuna tvrtki Rockwool Adriatic, a isti je iznos toj tvrtki dužan platiti i Zeleni savez, politička stranka čiji je Rupnik predsjednik.

Rupnik je rekao da je „Općinski sud  u Puli donio presudu na osnovi materijala o kojem nismo uopće raspravljali“. „Za sve navedene optužbe i sudske presude posjedujemo dokumente, koji potvrđuju naše izjave i vjerojatno se zbog toga nije željelo raspravljati, već na osnovi iznesenih neistina, koje zastupa advokatska kuća, da bi imali pokriće u kaznenoj prijavi. Pored toga u presudi su iznesene optužbe, koje su prepisane iz presude od 2009.godine, čije optužbe je poništio Ustavni sud“.

„Na osnovi presude 2008. god. Općinskog i 2013. Županijskog suda u Puli račun stranke je bio 17 mjeseci u blokadi, a blokada računa predsjednika stranke je bila tri godine, a isto tako dugo je trajalo oduzimanje jedne trećine mirovine i svih ostalih prihoda. Na osnovi navedenih presuda nama je nanesena velika materijalna šteta, jer nam je onemogućeno nastupanje na izborima za parlament EU i Sabor RH. Pored toga nanesena nam je i velika šteta na lokalnim izborima.“, rekao je Rupnik. Priopćenje Zelenog saveza s konferencije za novinare prenosimo u nastavku:

„Predsjednik stranke Rupnik  je 1993.godine izabran u Skupštinu Istarske županije i na prijedlog stranke formirana je prva ekološka udruga s ciljem, da se pokrene ekološka proizvodnja hrane u Istri i u Hrvatskoj. Taj prijedlog i formiranje udruge Ekop-Istra je pozdravilo Poglavarstvo Istarske županije na čelu sa županom, a isto to je učinila Skupština Istarske županije 15. 03. 1997.godine, kada je na prijedlog stranke Zelenih prihvaćeno, da jedan od strateških pravaca razvoja gospodarstva Istarske županije treba biti razvoj eko-agroturizma kao nadopuna razvoja eko poljoprivrede i u budućnosti razvoj eko-turizma.

'Nije vuna za punjave'

Na osnovi takvih odluka krenulo se je u realizaciju i da bi se cijeli mproces ubrzao počele su se formirati ogranci udruge po Istri. Iz navedenih razloga je u 2007.godini formiran i ogranak udruge u općini Pićan, jer je na tom području se pokrenuo interes za eko poljoprivredom, a isto tako za eko-agroturizmom. Nakon održane skupštine održan je skup na zahtjev mještana, da se raspravi o problematici Rockwoola, jer su doznali, da se ne radi o vuni za „punjave“, već se radi o nekoj drugoj proizvodnji, koja puno zagađuje okoliš i da se ne može govoriti o eko proizvodnji i eko-agroturizmu.

Nakon toga nam je dostavljen zahtjev mještana potpisan od 25 mještana i to je bio službeni početak istraživanja vezano za proizvodnju kamene vune. Počelo se s istraživanjem prvo od naših stručnjaka i to pogotovo, kada se je pridružila eko sekcija Zbora liječnika Hrvatske, kontakti s proizvođačem kamene vune u Novom Marofu, s institucijama u Sloveniji i sličnim proizvođačima, isto tako u Sloveniji, sa Zelenima u Austriji i Njemačkoj. Dva puta na konferenciji održanoj za novinare u Potpićnu sudjelovala je predstavnica Zelenih Njemačke iz  Berlina.

Nakon objave pravomoćne presude, naša republička  agencija „Hina“ je objavila pravomoćnu presudu, a isto tako naše pisane primjedbe potkrijepljene s pravom istinom, došlo je do reakcije određenih medija iz Europe, a isto tako predstavnik jedne agencije iz Danske, koji se je nalazio u Grazu, tražio je intervju s nama s prijedlogom, da se nađemo u Mariboru, ali predloženi termin nismo mogli zadovoljiti i ukratko smo telefonski dali nekakav intervju.

U to vrijeme dosta su se nametnule eko udruge sa svojim angažmanom, a pogotovo udruge s područja općine Pićan i Kršan. Navođenje izjava u presudi, da su predugovor i sam ugovor bili javni je velika obmana, kad su i potpisnici sporazuma iz Istre potvrdili da Rockwool nije dozvolio da se to objavi zbog burze u glavnom gradu Danske. Ta izjava je javno objavljena u Glasu Istre prije deset godina od strane potpisnika sporazuma. Koliko je nama poznato, do navedenih dokumenata su došli predstavnici udruge Naša zemlja i to su objavili na prvim stranicama svi pisani mediji u zemlji.

Svaka kazna koju je platio Rockwool  je vezana za kršenje naših zakonskih propisa, jer to je postupak i u drugim zemljama Europe. To Rockwool ne može raditi u nijednoj zemlji u Europi, a pogotovo u Danskoj. Pitanje zemljišta po kojoj cijeni su kupovali od općine je bilo protu zakonito i to je nadležna državna institucija tražila, da se cijena mora ispraviti, jer i postupak nije bio ispravan a za sve to postoje dokumenti i izjave vlasnika zemljišta, koje su bile objavljene u medijima.

O visini dimnjaka i sigurnosti građana

Stimulacije koje su primili nisu bile sukladne našim propisima odobrene i to isto je objavila nadležna državna institucija. Postavljalo se je pitanje, zašto stimulacije, koje je primao Rockwool, to nije mogla ostvariti tvornica kamene vune u Novom Narofu niti je to bilo omogućeno ostalim privrednicima u općini i županiji. Pismene izjave tužitelja i koje su ugrađene u presudu govore o velikoj neistini i jasno rečeno laži. Na osnovi takvih izjava donesena je presuda. Prije pet godina smo zatražili, da nam se takve izjave dokumentiraju ali odgovora pismenog nismo još primili i potvrđujemo, da se takve izjave koristili i u drugim segmentima, kako bi se mogla donijeti ovakva presuda. Nemojte se čuditi što građani u Istri imaju takvo negativno mišljenje. Bilo bi poželjno, da pravosuđe u Puli kontaktira s Ministarstvom vanjskih poslova,Ministarstvom gospodarstva i gradom Krško u Sloveniji na osnovi ove teme.

Izgradnja dimnjaka bez pročistača pored dimnjaka od 30 m tretira se kao teška povreda sigurnosti mještana u svim zemljama, a pogotovo u zemljama EU se ovakve kriminalne radnje veoma strogo kažnjavaju. To je jedan od razloga što nije dozvoljeno svjedočenje našim stručnjacima.  Kod velikih zagađivanja zraka- mještana, kontrolne stanice nisu te dane radile i zato se ne čudimo izjavi sutkinje kod prvog suđenja, kada je izjavila, da priznaje samo  nalaze stanica, kada se govori o onečišćenju zraka. 

Kamionski prijevoz sirovina i gotovog materijala je trebao biti riješen sa željezničkim prijevozom, jer kamionski transport predstavlja veliko zagađivanje i to pogotovo u turističkoj Istri. Stranka se je uključila u problem Rockwoola na zahtjev mještana, koji su zatražili pomoć od stranke, kada su saznali, da to nije vuna za „punjave“i njih 25 je potpisalo zahtjev, da se mještanima pomogne( postoji lista potpisnika).

Bitku protiv Rockwoola započele su ekološke udruge i to formirane u općinama Pićan i Kršan i njima su se pridružile i ostale ekološke udruge u Istri, Rijeci i Zagrebu. Na skupu održanim u blizini tvornice Rockwool sudjelovalo je pored mještana i građani iz Istre i Primorsko-Goranske županije nekoliko predstavnika političkih stranaka  iz Zagreba i Rijeke, kao i predsjednik Helsinškog odbora. U financiranju navedenog skupa sudjelovali su naši iseljenici iz Amerike i to iz glavnog grada Amerike.

Na prvim sudskim raspravama nije bilo dozvoljeno svjedočenje mještanima, kao ni našim stručnjacima, kao i eko sekciji Zbora liječnika Hrvatske. Želimo isto tako podsjetiti javnost, da smo bili pokrenuli akciju za raspisivanje referenduma i skupili dovoljan broj potpisa, ali referendum nije održan i ako smo ispunili sve uvjete i predali zahtjev predsjedniku Skupštine Istarske županije.

Udruga Naša zemlja je primila pismenu izjavu od predsjednika Skupštine Istarske županije, da nije odobrilo potpisivanje bilo kakvog ugovora s Rockwoolom. Bilo bi poželjno, da pravosuđe u Puli, koje tako štiti Rockwool, da razgovaraju s Ministarstvom vanjskih poslova i gospodarstva, kao i grada Krškog u Sloveniji i da njima serviraju i objasne laži naše stranke, kako bi mogli se upoznati tko istinski obmanjuje javnost, tko laže i tko krade, jer Istra nema sirovine za proizvodnju kamene vune.

Tko je i zašto onemogućio izgradnju tvornice HOMED iz Beča na prostoru nekadašnjeg postrojenja rudnika u Potpićnu-industrijsko područje? Navedena tvornica je bila ekološki prihvatljiva, jer nije mogla zagađivati prostor, jer njezin program je bio proizvodnja opreme za dijalizu", navodi se u dopisu Josipa Rupnika našem portalu. Očitovanje Zelenog saveza Vrhovnom sudu pronađite ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa