Istarska županija ulaže 24 milijuna kuna u energetsku obnovu škola

0
Škola u Raši povodom proslave 80. obljetnice
Škola u Raši povodom proslave 80. obljetnice

„Učinkovita energetska politika naša je dužnost i misija, a smanjenje potrošnje energije i sprječavanje gubitka energije od velike su važnosti za Istarsku županiju. Upravo s tim ciljem, Istarska županija kontinuirano provodi projekte energetske obnove školskih zgrada kako bi se omogućila značajna ušteda na energentima za grijanje te smanjila emisija CO2 u atmosferu“, naglasio je istarski župan Valter Flego istaknuvši kako javni sektor želi poslužiti kao primjer ostalima.

Najnoviji projekt „Energetska obnova školske zgrade Osnovne škole Ivana Batelića Raša“, ukupne vrijednosti od oko 6,1 milijuna kuna trebao bi započeti s realizacijom sljedećeg tjedna. Projekt je prijavljen na „Poziv za dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, raspisanog od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u 2017. godini. Od ukupnog iznosa Istarskoj županiji dodijeljeno je 1,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Vlastito sufinanciranje u iznosu od oko 4,9 milijuna kuna Istarska županija osigurat će dijelom iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, dijelom sufinanciranjem Općine Raša u iznosu od 500.000 kuna, te preostali dio vlastitim sredstvima iz proračuna Istarske županije.

Radovi na energetskoj obnovi obuhvaćaju toplinsku izolaciju krova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom podrumu i vanjskom prostoru te dijela poda i vanjskih zidova, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila, ventilacije prostora i djelomične klimatizacije, te odvajanje grijanja škole i dvorane.

Projektom je predviđena i ugradnja dizala te izvedba rampe. Planiranim zahvatom doći će do smanjenja potrebne toplinske energije za grijanje zgrade u odnosu na postojeće stanje od 65%. Nakon provedbe energetske obnove na zgradi ista prelazi iz C u A energetski razred. Izvedbom nove rasvjete instalirana snaga za rasvjetu će se smanjiti za oko 2,54 kW, odnosno ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 37%.

Također, osim kompletne energetske obnove, potrebno je izvesti preraspodjelu i adaptaciju prostora radi usklađenja s Normativom prostora, osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, osiguranje uvjeta zaštite od požara te uvjeta sanitarne zaštite. Ukupna vrijednost preostalih radova predviđenih građevinskom dozvolom iznosi ukupno oko 3,2 milijuna kuna. Slijedom navedenog, u naredne tri godine za provedbu vrijednog projekta energetske obnove te projekta rekonstrukcije s adaptacijom OŠ Ivana Batelića Raša uložit će se oko 9,3 milijuna kuna.

Budući da se po prvi puta radi o energetskoj obnovi i radovima adaptacije škole koji iziskuje preseljenje na alternativnu lokaciju, od ponedjeljak 29. listopada učenici će nastavu pohađati u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, u popodnevnoj smjeni. Općina Raša osigurala je prostore za produženi boravak učenika te je dogovoren i prijevoz obroka za djecu koja su u produženom boravku s Gradom Labinom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa